ECB, bankaları "incitmeden" normalleşecek

ECB, potansiyel bir likidite sıkışıklığını meydan vermeden gevşek para politikası uygulamasına son vermenin yollarını arıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri yıllardır uygulanan aşırı gevşek para politikasını sona erdirme yöntemlerini değerlendirmeye başlarken, ele alınan öneriler arasında bankalara bir yıldan uzun vadeli kredi verilmesi ve faiz oranlarının kademeli artırılması bulunuyor.

ECB gelecek birkaç yıl içinde zorlu bir politikayı hayata geçirmek zorunda. Euro Bölgesi içinde ulusal sınırlar paralelinde bölünmüş olan bankacılık sektörüne verilen emsalsiz para politikası desteğinin gelecek yıllarda sektörü incitmeyecek şekilde yürürlükten kaldırılması gerekiyor.

ECB'nin para politikasını belirleyen kurul üyesi veya kurulun çalışmaları hakkında bilgi sahibi beş kaynağın verdiği bilgiye göre merkez bankası yetkilileri geçiş dönemini kolaylaştırmak için öneriler oluşturmaya başladı.

Öneriler arasında merkez bankasının uyguladığı faizler içinde en başta sadece mevduat faizinin artırılması ve bankalara değişken faizli bir yıldan uzun vadeli kredi sağlanacak kalıcı imkanlar oluşturulması bulunuyor.

Yetkililer böylece Güney Avrupa'da bankacı ve yatırımcıların oluşacağından endişe ettikleri potansiyel bir likidite sıkışıklığını da önleyeceklerini düşünüyorlar.

ECB sözcüsü konu hakkındaki sorulara cevap vermedi.

Kaynaklar değerlendirmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve ECB'nin 13 Aralık tarihli yönetim kurulu toplantısında gündeme gelmesinin olası olmadığını ifade ettiler.

ECB yetkilileri bu ayki toplantıda 2.6 trilyon euroluk varlık alım programında alınan tahvillerden vadesi dolanlardan gelen paraların ne için kullanılacağına odaklanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir
ecb