ECB, beklenenden önce faiz tetiğine basabilir

Dünya Gazetesi - Aydın Şahinalp

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

Sigorta ve varlık yönetimi şirketi Allianz’ın Başekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri enflasyon ve farklı para politikası zemininde planladığından daha önce artırması beklenebileceğini savundu.

Amerikalı CNBC kanalına konuşan El-Erian, ECB’yi kastederek, “2019’un yaz ortasında faizleri yükseltmeye başlamaları beni şaşırtmayacak. Yaz sonunda ya da yazın başlarında değil. Ama isteğe bağlılığı son ana kadar koruyacaklar” ifadelerini kullandı.

Ekonomist El-Erian, daha önce dünyanın en büyük yatırım yönetim şirketi PIMCO’da ve Uluslararası Para Fonunda (IMF) üst düzey görevlerde bulunmuştu. Bloomberg Opinion yazarı da olan Muhammed El-Erian sözlerini, “Faiz oranı dinamikleri, ekonomik politikadaki ayrışma ve performanstaki ayrışma ile tamamen uyumludur. Sorun şu ki, bir ülkedeki oranların yükselmesi başka bir yerde şeyleri bozuyor mu? Özellikle ECB zor bir pozisyonda olacak çünkü yüksek enflasyonla uğraşıyorlar” diye sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası, mevcut Başkan Mario Draghi’nin görevi bırakmasına bir ay kalaya kadar yani Eylül 2019’dan önce rekor düşük faiz oranlarını yükseltmeyi düşünmüyor.

ABD 10 yıllıkları zirveyi zorluyor

Öte yandan Atlantik’in karşı yakasında ABD’de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, salı günü öğleden sonraki işlemlerde 7 yılın zirvesine yakın seyretti. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD özel sektör istihdamının beklenenden iyi gelmesiyle tetiklenen yükselişin ardından tahvil faizlerindeki yukarı yönlü momentum devam ediyor. ABD 10 yıllıklarının faizi TSİ 13:20’de yüzde 3.2442 ile 2011 Mayıs ayından beri görülmeyen en yüksek seviyeden işlem gördü. Yatırımcılar, ABD’de bu hafta gerçekleştirilecek 230 milyar dolarlık tahvil ihalesini bekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir