ECB temmuzda mesaj değişikliğine şüpheyle yaklaşıyor

Piyasalardaki hareketten endişelenen ECB artık temmuzda mesaj değişikliğine şüpheyle yaklaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasaların tepkilerinden korkan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasını
belirleyen üyeleri, artık aşırı gevşek para politikasının daraltılması mesajını temmuz ayında vermeye şüpheyle yaklaşıyorlar.

Euro Bölgesi üyesi altı ülkenin merkez bankası yetkilileriyle Reuters'ın yaptığı görüşmeler, ECB Başkanı Mario Draghi'nin geçen hafta para politikasında değişikliğe kapıyı aralamasının ardından eurodaki değer artışı ve devlet tahvil faizlerindeki yükselişten kaygılandıklarını ortaya koyuyor.

ECB uzun bir süredir Euro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanmayı desteklemek ve aşırı düşük enflasyonu yükseltmek için devlet ve şirket tahvili satın alıyor. Toplam 2.3 trilyon euro tutarındaki tahvil alım programının miktar veya süresinin uzatılabileceğini taahhüt ederek de piyasalara mesaj veriyor.

Tahvil alım programı borçlanma faizlerini düşürürken, para birimi euronun değerini düşürerek Avrupa ülkelerinin ihracatını destekliyor. Euro bölgesindeki toparlanmanın zarar göreceğinden endişe eden ECB yetkilileri uzun zamandır tekrar ettikleri bu taahhütten vazgeçmeye şüpheyle yaklaşıyorlar.

ECB'nin bu taahhütten vazgeçmeyi 20 Temmuz'daki yönetim kurulu toplantısında ele alacağı neredeyse kesin. Ancak taahhütten vazgeçilmesi piyasalara tarafından büyük ihtimalle,
tahvil alım programının sona ereceği şeklinde anlaşılacak. Euronun değeri ve Avrupa ülkeleri için gösterge olan Almanya'nın devlet tahvillerinin getirileri dün düşüş kaydetse de Draghi'nin geçen haftaki konuşmasının öncesine kıyasla oldukça yukarıda. Bu gelişmeler borçlanma piyasalarının aşırı rahat olması için çalışan ECB'nin istediği doğrultuda değil.

Kaynaklardan biri, "Piyasaların bugün ile toplantıya kadarki dönemde nasıl tepki vereceğini görmeliyiz... Temkinli tarafta olmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi. ECB sözcüsü ise konu hakkındaki sorulara cevap vermedi.