EKK sonrası PPK'nın önemi arttı

Ekonominin üst düzey isimleri ile birlikte yapılan EKK sonrasında bu hafta gerçekleşecek Merkez Bankası PPK toplantısında alacağı karar bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz cuma günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, başbakan yardımcıları, Maliye Bakanı, Kalkınma Bakanı, TCMB Başkanı, SPK Başkanı ve BIST Başkanı'nın da aralarında olduğu ekonominin üst düzey isimleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) toplandı.

Bu toplantının ardından perşembe günü toplanacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) nasıl bir karar çıkacağına gözler çevrildi.

Ekonomi yönetiminin katılımıyla cuma günü gerçekleştirilen toplantı sonrasında önce Başbakanlık kaynaklarından ardından da Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada "Merkez Bankası, ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olup fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacaktır" ifadesine yer verildi.

TL'de sert değer kayıpları ardından ise gözler Merkez Bankası'nın bu hafta yapacağı Para Politikası Kurulu  daha da önem kazanmış oldu.

Bankacılar, EKK açıklaması sonrası piyasalarda faiz artışı beklentilerinin kuvvetlenebileceğini belirtiyor.

EKK öncesi yapılan ankete göre TCMB'nin Kasım ayı PPK toplantısında, TL'deki sert değer kayıpları ardından ekonomistlerin yarısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörüyordu.

Oyak Yatırım Başekonomisi Mehmet Besimoğlu, EKK açıklamasının ardından TCMB'nin bu hafta bir faiz adımı atacağına yönelik beklentileri kuvvetlendirdiğini söyledi.

Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, analistler bu artış olasılığının fonlama politikası düşünüldüğünde piyasalarda büyük bir değişiklik anlamına gelmeyebileceğini hatta "gerekirse faiz artışı yapabilirim mesajı dışında" bir etki beklenmemesi gerektiğini söylediler.

Bu konularda ilginizi çekebilir