Ekonomistler ikiye ayrıldı!

Enflasyonun nisan ayında iki yılın zirvesine çıkmasının ardından 22 Mayıs'ta yapılacak olan PPK'da bir faiz indirimi olup olmayacağı sorgulanıyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nisan enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından piyasada Merkez Bankası'nın bu ayki faiz toplantısında nasıl bir aksiyon alacağı tartışılmaya başlandı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonun mayıs ayında 'tavan' yapacağını ifade etmiş ve yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceğini" belirtmişti. Başçı, bununla birlikte, geçtiğimiz haftaki enflasyon raporu sunumunda, faiz indirimi için alanın olduğunu, ölçülü faiz indirimlerine başlanabileceği mesajını vermişti.
 
Ancak enflasyonun nisan ayında iki yılın zirvesine çıkması kafalarda soru işareti yarattı. Bazı ekonomistler, nisan ayı enflasyonun faiz indirimini öteleyeceğini düşünürken, bazı ekonomistler enflasyonun zaten MB'nin projeksiyonu çerçevesinde olduğu görüşünde.

İş Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Küçük, "Merkez Bankası'nın 22 Mayıs'ta politika faizini piyasanın fiyatlamış olduğu 50 baz puan indirmesi olasılığının çok azaldığını düşünüyoruz" derken, Burgan Yatırım Başekonomisti Bürümcekçi, "Likidite politikası kullanılarak faiz indirimi için zamanlamanın uygunluğu test edilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Sözer ise "Son dönemde TL'deki değerlenmenin sürmesi halinde 22 Mayıs'ta TCMB'nin faiz indirme ihtimali tartışılabilecek olsa da, enflasyon görünümü iyileşene kadar bir değişiklik yapmayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Verinin piyasa için sürpriz olsa da, TCMB için sürpriz olmadığı kanaatinde olan FinansInvest Başekonomisti Burak Kanlı ise TCMB'nin kurdaki olumlu görünümün devam etmesi halinde mayıs ayı toplantısında faiz koridorunun tamamını 50 baz puan indirmeyi tartışacaklarını ve kurum olarak bu indirimin gerçekleşmesi ihtimalini yüksek görmeye devam ettiklerini söyledi.

32-002.jpg

 

Bu konularda ilginizi çekebilir