Emirates NBD, Denizbank için kolları sıvadı

Denizbank'ın alımı için Rus Sberbank ile görüşen Emirates NBD, yurt dışı ortaklık sınırını genişletmek için çalışma başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim Ülker

Denizbank'ın alımı için Rus Sberbank ile görüştüğünü açıklayan Körfez Bölgesi’nin en büyük finans kuruluşlarından Emirates NBD’de yeni bir değişim yaşanıyor. Dubai merkezli banka, yurt dışı ortaklık sınırını genişletmek için bir çalışma başlattı. Yurt dışı ortaklık oranını yüzde 5’ten yüzde 20’ye çıkarmak için çalışma yapan Emirates NBD, hissedarlarına bu konuda teklifte bulunacak. Birleşik Arap Emirlikleri devlet ajansı WAM, bankanın Dubai Hükümeti için önemine dikkat çekerken, özellikle petrol dışı gelirlerdeki payının giderek güçlendiğini vurguluyor. Körfez medyasında yer alan haberlere göre bankada yapılan değişim çalışmasının asıl sebebi ise Mart ayında teklif verilmesi beklenen Denizbank’ın alımı olarak gösteriliyor.

Sermayesini de artırıyor

Ayrıca banka sermaye yapısını da değiştirecek. Yapılacak değişimin 7.3 milyar dirhem yani yaklaşık 2 milyar dolarlık sermaye artışı olacağını ifade ediliyor. Her iki operasyonun Denizbank'a talip olmak için güçlü bir sinyal olarak olduğu da vurgulanıyor.

Hatırlanacağı gibi Dünya Gazetesi, 17 Ocak 2018’de Emirates NBD’nin yurtdışı büyüme çalışması bağlamında Suudi Arabistan ve Mısır’da var olan operasyonlarını artıracağını, Türkiye’ye de gireceğini yazmıştı. 7 binden fazla çalışanı var. Varlıkları 121 milyar doları aşan bankanın geliri ise 5.5 milyar dolar olan banka Dünya’nın haberinin ardından 30 Ocak’ta Denizbank ile görüştüğünü açıkladı. Ardından Denizbank’ın sahibi Rus Sberbank’ın CEO’su herman Gref, 13 Şubat’taki açıklamasında DenizBank için çok iyi bir teklif aldıklarını açıklamıştı. Dubai Hükümeti’nin kurduğu bankanın yönetim kurulu başkanı şu andaki emirin amcası olan Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Bu konularda ilginizi çekebilir