Emtia piyasalarına yeni fiyat listesi!

Nisan ayının ilk yarısında çöküş yaşayan emtia piyasalarında son günlerde toparlanma yaşanıyor. Ancak önde gelen finans kuruluşları, fiyat hareketlerini göz önünde bulundurarak bu yılın ikinci çeyreğinden 2014'e kadarki beklentilerini revize etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Ekonomik büyüme kaygılarıyla yatırımcını bir anda terk ettiği emtia piyasalarında nisan ayı ortalarında yaşanan sert düşüşler, merkez bankalarının teşvikleri sürdüreceği beklentisiyle biraz telafi edildi. Petrol ve altın sert kayıplarını geri alırken, tahıl piyasasında da yukarı yönlü bir hareket var. Yine de temkinli davranan analistler, son günlerde emtia fiyatlarında kısa ve orta vadeli fiyat tahminlerini yeniden gözden geçirdi ve bu yılın ikinci çeyreğinden 2014'e kadarki dönemdeki beklentilerini revize etti.
Nisan ayı emtia piyasaları için yıkıcı olmuştu. Brent petrolünün varili nisanda, dokuz aydır ilk kez 100 doların altına gerilerken, altın 30 yılın sert iki günlük düşüşünü kaydetmiş, bakır yoğun satışlar nedeniyle 18 ayın en düşük seviyesine inmişti. Nisan ayında emtia piyasalarını sarsan satışların temelinde Çin ekonomisinin hız keseceğine dair endişeler, Euro Bölgesi hakkında tazelenen korkular ve ABD'de teşviklerin sonlandırılabileceğine dair tartışmalar vardı. Hammadde fiyatlarında son günlerde ise bir toparlanma yaşanıyor. Bu hafta Avrupa ve ABD merkez bankalarının kararlarını beklerken petrol fiyatları 3 haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, bakır nisan ortasında gördüğü 6.762 dolar seviyesinden 7.153 dolara çıktı. Geçtiğimiz ay 1.321 dolara kadar inen spot altının onsu da bu hafta 1.477 doları test etti. Mısır, tarımsal emtialar içinde en güçlü performansı gösterdi ve 10 ayın zirvesine çıktı.
Emtia piyasalarındaki oynaklık analistleri, fiyat tahminlerine revize etmeye itti. Reuters'ın haberine göre,emtia piyasalarında ABD'nin en etkin kuruluşlarından Goldman Sachs, yılın ikinci çeyreğindeki petrol fiyatı tahminlerine aşağı çekerken, Çin'de stokların azalması nedeniyle bakır için daha iyimser tahminlerde bulundu. Goldman ayrıca, altın fiyatlarının yeniden 1.400 dolar/ons seviyesinin üzerine tırmanmasıyla 'altından çıkın' çağrısını sonlandırdı.
Barclays, Amerikan ham petrolünün Brent petrolünden daha iyi performans göstereceği tahmininde bulundu. ABD doğalgazının ise en güçlü enerji piyasalarından biri haline geleceğini öngördü.
Tahıl piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ABN Amro, artan stoklara bağlı olarak buğday fiyatlarının gevşeyebileceğini ancak talebin piyasası tarihin en yüksek seviyelerinde tutmaya devam edeceğini öngördü. Ayrıca talebin yüzde 12 artmasını beklediği soya fasulyesinin fiyatındaki artışın ise üretimin hızlanması nedeniyle sınırlı olacağı tahmini yaptı.
Alman finans kuruluşu Deutsche Bank, Brezilya'nın üretimindeki artış nedeniyle yılın ilerleyen dönemlerinde soya fasulyesinin baskı altına gireceğini belirtti.

 

Emtia fiyatlarında 2'nci çeyrekten 2014'e kadarki fiyat tahminleri

 

emtia_30_1.jpg

emtia_30_2.jpg