Enflasyon verisi doları 3.50'nin altına çekti

Enflasyon rakamlarının beklentilere paralel gelmesi sonrasında dolar 3.50 seviyesinin altını gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enflasyon rakamlarının piyasalarda ilk tepkisi dövizde görüldü. Dolar 3.50'nin altını gördü.

Haftaya yılın en düşük seviyesi olan 3.5040'tan başlayan dolar kuru, enflasyon rakamları sonrasında 3.50'nin altını gördü. 3.4987'ye kadar inen kurda işlemler şu dakikalarda 3.50 seviyesinden geçiyor. 

Enflasyon rakamlarının açıklandığı dakikalarda açılan Borsa İstanbul (BİST) ise hafif de olsa pozitif seyrediyor. BİST 100 endeksi 282 puan artışla 99.150 seviyesinden açıldı. Enflasyon rakamlarından sonra endeks 99.000 puanın hemen üzerinde hareket ediyor. 

Yıllık enflasyon zirveden döndüYıllık enflasyon zirveden döndü

 Enflasyon verisinden sonra TÜFE'nin son altı aylık yükselişin ardından ilk defa yıllık bazda gerilediğine dikkat çeken İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Kurdaki stabil seyir, sıcak para girişi önemli bir faktör… Enflasyondaki gerileme aslında çok fazla sürpriz değil. Döviz fiyatlarının uzun bir zamandır stabil bir seyir içerisinde olması ve hatta geçen aylara göre gerileme göstermesi enflasyondaki iyileşmede önemli bir etken gözüküyor. Kurlardaki seyrin stabil konumunu koruması durumunda ilerleyen aylarda da enflasyonda düşme devam edebilir. Diğer yandan gıda fiyatlarındaki gerilemenin de gelecek aylarda sürmesi beklenebilir." dedi.

Gelecek aylarda haziran ayının dışında temmuz ayında düşük enflasyon gelmesi halinde yıllık bazdaki düşüşün, baz etkisinden dolayı hızlanabileceğine vurgu yapan Turşucu, şunları söyledi;

"Geçen yıl TÜFE haziran ayında yüzde 0.47 ve Temmuz ayında yüzde 1.16 açıklanmıştı. Hedefin yüzde 72’sine şimdiden ulaştık. Gelecek aylarda negatif enflasyona ihtiyaç var… TCMB’nin yıl sonu hedefi yüzde 8.50 seviyesinde bulunuyor. Yılbaşından bu yana TÜFE yüzde 6.18 seviyesine ulaşmış durumda. Başka deyişle hedefin yüzde 72’sine şimdiden ulaştık. Gelecek altı aylık enflasyonun oldukça sınırlı olması gerekli ve hatta yaz aylarında negatif enflasyonları görmemiz gerekiyor. Aksi halde hedefin üzerinde yılı tamamlayacağız görünüyor.

Önümüzdeki aylarda gıda enflasyonun seyri oldukça önemli olacak… Gıda’da görülen gerilemenin devam etmesi enflasyonda hedefe yakınsama olabilir. Ancak bunun yanında Enerji’den gelen yardımın ve sermaye girişlerinin kurda yarattığı olumlu görünümün devam etmesi gerekli.

Merkez Bankası ne yapar?

TCMB sadece bu ayki veri ile gevşemeye başlamayabilir. Ancak kurdaki aşağı yönlü seyir devam ederse, bir miktar gevşemeler görebiliriz. Bununla ilgili bir süredir açmadığı repo ihalelerini açıp açmadığını izleyeceğiz. Mevcut sıkı duruşun yararlı olduğunu Merkez’de görüyor. Bu nedenle yapsa bile mevcut sıkı duruşta kontrollü gevşemeler yapabilir. TCMB 15 Haziran tarihinde öncelikle Fed’in söylemlerine bakacaktır.

Dolar gevşiyor

Veri TL üzerinde bir iki gündür oluşan olumlu seyri destekledi. Dolar/TL paritesinde 3.50 seviyesi önemli bir kritik destek ve bu seviyesinin altına gerileme ihtimali mevcut. Ancak bu şimdi mi olur, Fed toplantısından sonramı olur göreceğiz."