Erbil: BDDK, bankaların önünü açtı
Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, BDDK'nın risk ağırlığı düzenlemesiyle bankaların büyüme yönünden önünü açacağını söyledi.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, BDDK'nın dün açıklanan risk ağırlığı düzenlemesinin Garanti Bankası'nın ve sektörün sermaye yeterlilik rasyoları ile kredi verme potansiyelini artıracağını belirterek, bankaların büyüme anlamında önünü açacağını söyledi.
Garanti Bankası'nın 2016 değerlendirmesi ve hedefleri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Erbil ancak düzenlemenin kârlılığa doğrudan bir etkisinin olmayacağını kaydetti.
Hem düzenlemelerdeki gevşeme hem de asgari ücretteki artışın etkisiyle sektörde TL cinsi tüketici kredilerindeki büyümenin ivmelenebileceğini kaydeden Erbil, geçen sene yüzde 9 civarı olan büyümenin bu sene yüzde 15-20 bandını zorlayabileceğini de ifade etti.
BDDK dün bankaların farklı kredi türlerinde uygulanan risk ağırlıklarını düşürdü. Teminatsız tüketici kredileri ve kredi kartlarında şu anda uygulanmakta olan kredinin vadesine göre yüzde 100 ile yüzde 250 arasında değişen risk ağırlıkları yüzde 75 düzeyine indirildi.
Tüketici kredilerine getirilmek istene limit konusunda da Erbil, "BDDK tarafından çalışılan bir konu. Amaç bankaların kendi başına yaptığı limit belirleme sürecini genelleştirmek. Bu zaten kredi kartlarında vardı şimdi bu tüketici kredilerine uygulanmak isteniyor. Belirlenecek limit müşterinin limiti olacak bizler de bankalar olarak bundan pay alacağız. Ancak çalışmanın detayları ile ilgili elimizde başka bir malzeme yok" diye konuştu.
BDDK'nın genel kredi karşılıklarının düşürülmesine dair henüz bir kararının olmadığını söyleyen Erbil, karşılıkların inmesi durumunda bankaların kârlılığının olumlu yönde etkileneceğini kaydetti.
GARANTİ BANKASI'NIN HEDEFLERİ
Bankanın 2015'in zor bir yıl olmasına rağmen büyüme ve kârlılık anlamında iyi bir sene geçirdiğini belirten Erbil, 2016'da da özkaynak kârlılığında ve temel rasyolarda sektörde en iyi bankalardan biri olacağını söyledi.
Erbil, 2015'te bankanın operasyonel giderlerinin beklenenden yüksek olduğunu kaydederek, bu giderleri 2016'da kabaca enflasyon oranında tutmaya çalışacaklarını kaydetti.
Şube ve personel sayısında ise sektörde eski iştahın olmadığını kaydeden Erbil, "Sektörde 2013'ün sonuna kadar hızlı bir şubeleşme ve personel artışı yaşandı. Ama özellikle 2015'te bu artış çok yavaşladı. Biz uygun gördüğümüz noktalarda şube açmaya devam edeceğiz ama daha seçici olacağız. Çalışan sayısı olarak da 2016'da 2015 ile aynı seviyeyi koruyacağız" dedi.
Garanti Bankası'nın operasyon giderleri arasında geçen sene ücret komisyon iadelerinin de yer aldığını belirterek, 2015'te 300 milyon lira olan iade tutarının 2016'da da bu oranın yüzde 80'ine denk gelen tutarda gerçekleşebileceğini kaydetti.
Banka Ocak başında açıkladığı hedeflerine göre, 2016'da kur etkisinden arındırılmış olarak aktiflerde yüzde 9, kredilerde yüzde 11, mevduatta yüzde 10 büyüme bekliyor.
DÜZENLEME SONRASI OLAN ÜCRET KOMİSYON İADELERİ GAYRİ KANUNİ
Erbil, ücret komisyonlarla ilgili olarak 2014 yılında bir düzenlemenin yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Düzenlemeye göre bizlerin alacağı komisyonlar net bir şekilde belirlendi. Ama düzenlemeden sonra bile hakem heyetleri komisyon iadelerinde bankalar komisyon alamaz diye karar veriyor. Bunun neticesinde biz de dava açıyoruz. Hakem heyetleri kuruluş amacından uzaklaşıyor. İnanılmaz bir yük. Ama zannediyoruz ki tedbirler alınacak."
Bu konuda hükümetin bir takım tedbirler içinde olduğunu beklediklerini belirterek, "Kurallar net olsun istiyoruz. Karar verme mercileri hakem heyetlerine teslim edildi. Ama maalesef düzen mevcut yönetmeliğe uygun olmadan işliyor. Yapılan iş gayri kanunidir. Dolayısıyla biz de dava açıyoruz. Burada ciddi bir israf var. Her bir birey için dava açıyoruz. Çoğunluğu bizim lehimize çıkıyor. Artı 'dava masraflarımızı da öde' diyoruz müşteriye" diye konuştu.
Erbil, "Bu konuda bankalar eskiden kantarın topuzunu fazla kaçırmış olabilir ama düzenlemeden sonra her şey çok net" dedi.
EUROBOND İHRACI DÜŞÜNMÜYORUZ
Garanti Bankası olarak 2016'da bir eurobond ihracına çıkmayacaklarını söyleyen Erbil, sektörde de çok az bankanın çıkabileceğini belirterek, bunun nedeni olarak şunları söyledi:
"Eurobond aslında bankalara fonlama anlamında en maliyetli fonlama aracı. Ama eurobond uzun vadeli borçlanma imkanı sağlıyor. Türkiye'nin özellikle proje finansmanı yatırımlarının hızlı olduğu dönemlerde eurobondu çok gördük. Dolayısıyla ekonominin şartlarının daha uygun olduğu, Türkiye'deki proje finansmanı işlerinin daha faza olduğu zamanlarda bunları finanse etmek adına eurobond ihraçları yapıldı. 2015'ten itibaren belirsizlikler, Fed'in faiz süreci, seçimler, volatilite vs. Türkiye'de bu kategorideki finansman ihtiyacını öteledi."
Erbil, bundan dolayı, uzun vadeli yabacı para kredilere ihtiyacın ve talebin az olacağını düşündüklerini söyledi.
Bankanın İspanyol ortağı BBVA'nın Türkiye'deki büyüme planları ve satın alma iştahı ile ilgili bir soru üzerine de Erbil, BBVA'nın Türkiye ile ilgili çok olumlu bir iştahının olduğunu belirterek, "Türkiye'de büyüme planları var. Ama bunun ne şekilde olacağına önümüzdeki günlerdeki fırsatlara göre bakılır" dedi.