Euro, 4.53'ü geçerek rekor kırdı

Euro, TL karşısında 4.5364'ü görerek rekor kırdı. Dolar ise 3.88 üzerinde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün reel sektörün kur riskini yönetmek için vadeli döviz işlemleri başlatacağını duyurması ardından ilk tepki olarak gerileyen dolar/TL, dolarda küresel değer kazancı ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kayıplara paralel tekrar yükseldi.

Bu sabah ilk işlemlerde 3.8570/3.8591 seviyesinde olan dolar/TL, akşam saat 17:02'de 3.8834/3.8862 seviyesinde yer aldı.

Gün içerisinde 4.5369 ile rekor kıran euro/TL ise aynı dakikalarda 4.5324/4.5348 seviyesinde işlem gördü.

Öte yandan bu sabah 4.1768/4.1794 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 4.2078/4.2109 oldu.

Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamayı planladığını duyurdu. Analistler şirketlerin ani döviz talebini engelleyecek olması nedeniyle bu adımı olumlu buluyor; ancak yabancı talebini engellemeyeceği için etkisinin sınırlı kalabileceği de belirtiliyor.

Bir analist, TCMB duyurusu haricinde piyasayı etkileyen haber akışının bugün sakin olduğunu söyleyerek, "Açıklamaya kurda ilk tepkiyi gördük ancak kalıcı olmadı. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansı genel olarak iyi değil. Dolar/TL'de 1 ay vadeli oynaklık yüzde 14.59 ile Nisan ortasından beri en yüksek seviyede. CDS primi de 216 baz puan ile Mayıs'tan beri en yüksek seviyede, faizlerde yükseliş sürüyor; piyasa hala rahatlamış değil. Dolar/TL de 3.85'in altına kalıcı olarak inemiyor bir türlü" dedi.

Aynı analist yarınki Hazine ihalelerinin talep ve faiz seviyeleri açısından izleneceğini söyledi.

Hazine yarın Kasım ayı borçlanma programı çerçevesinde yeni iki yıllık gösterge olacak olan 13 Kasım 2019 itfalı altı ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili ilk kez, 10 yıllık gösterge olan 11 Ağustos 2027 itfalı altı ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.

Tahvillerde yükseliş sürüyor

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12.21, valörde son işlemde yüzde 12.28 seviyesinde gerçekleşti. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 12.25, valörde saat 1704'te son işlemde yüzde 12.37 seviyesindeydi.

Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 13.56 seviyesinde gerçekleşti. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 13.70, valörde saat 17:04'te son işlemde yüzde 13.75 seviyesindeydi.

Dış piyasalar

Piyasalar tarafından yakından izlenen ABD vergi yasa tasarısının iki ayrı taslağı Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edildi. Şimdi iki tasarının uzlaştırılması gerekiyor, ancak Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler Senato tasarısında bazı orta sınıf ABD'lilere vergi artışı getiren maddelere karşı çıkıyorlar.

Kurumlar ve gelir vergisinde indirimin yanı sıra ABD'nin vergi sisteminde geniş çaplı değişiklikler öngören yasa tasarısı hakkındaki gelişmeler hisse senedi ve döviz piyasalarında baskı yaratıyor.

Bu noktada dolar ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükseliş ve sterlindeki değer kaybına paralel olarak yükseldi.

Dolardaki güçlü seyir ise EM para birimlerine baskı yaratıyor.

TCMB, beklenti anketi sonuçlarını açıkladıTCMB, beklenti anketi sonuçlarını açıkladı

Merkez Bankası'ndan reel sektörün kur riski için yeni araçMerkez Bankası'ndan reel sektörün kur riski için yeni araç

Cari açıkta eylül rakamları belli olduCari açıkta eylül rakamları belli oldu