Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyet yavaşladı

Euro Bölgesi'nde mart ayı nihai bileşik PMI, 55,2 puana gerileyerek bölge ekonomisindeki genişlemenin, 2017 yılının başından bu yana en zayıf performansı gösterdiğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi’nde mart ayı nihai bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 55,2 puana gerileyerek bölgede ekonomik faaliyetin yavaşladığına işaret etti.

Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in nihai verilerine göre, Euro Bölgesi bileşik PMI şubatta 57,1 iken martta 55,2 puana indi. mart ayı PMI verisi, daha önceki bildirimde açıklanan 55,3 seviyesinden revize edildi.

Euro Bölgesi’nde mart ayı nihai hizmet sektörü PMI ise 56,2 puandan 54,9 puana geriledi.

Piyasaların ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yakından takip ettiği veriler, bölge ekonomisindeki genişlemenin, 2017 yılının başından bu yana en zayıf performansı gösterdiğine işaret etti.

PMI verisine ilişkin IHS Markit açıklamasında, nihai PMI verilerinin işaret ettiği yavaşlamanın, yeni sipariş büyümesinde hafif bir gerilemenin, bazı kuzey bölgelerdeki kötü havaların ve son büyüme artışından kaynaklanan tedarik zinciri kısıtlamalarının bir kombinasyonunu yansıttığı aktarıldı.

Diğer yandan, Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya'da ise mart ayı nihai bileşik PMI 57,6 puandan 55,1 puana geriledi.

Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir