Euro Bölgesi'nde 'petrol fiyatı' endişesi

Avrupalı ekonomistler, yükselen petrol fiyatlarının ve eurodaki değer kaybının 19 üyeli Euro Bölgesi için düşük büyüme tehdidi oluşturduğunu söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, yükselen petrol fiyatları ve değer kaybeden euronun, ileriki çeyreklerde Euro Bölgesi'nin büyümesi üzerinde engel teşkil edebileceğini belirterek, "Ancak şu anki durumda Euro Bölgesi'nin ekonomik iyileşmesini durduracak kadar büyüme üzerindeki etkisi yeteri kadar büyük olmayacak." dedi.

Houte yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının 2014 ila 2016 yılları arasında Euro Bölgesi üzerinde önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, düşük petrol fiyatlarının tüketiciler için destek oluşturduğunu ve satın alma gücünü mevcut hale getirdiğini söyledi.

Yapılan bazı çalışmalara göre, petrol fiyatlarında yüzde 100'lük bir artışın Euro Bölgesi'nin büyümesini 1,2 puan aşağı çekebileceğini belirten Houte, petrol fiyatlarının euro bazında bir yıl öncesine göre yüzde 50 daha yüksek olduğunu, bunun Euro Bölgesi büyümesi üzerinde ciddi bir engel olduğunu kaydetti.

Houte, "Yükselen petrol fiyatları ve değer kaybeden euro, ileriki çeyreklerde Euro Bölgesi'nin büyümesi üzerinde engel teşkil edebilir ancak şu anki durumda Euro Bölgesi'nin ekonomik iyileşmesini durduracak kadar büyüme üzerindeki etkisi yeteri kadar büyük olmayacak." dedi.

Rusya ve OPEC ülkelerinin petrol üretimini artırmasının muhtemel olduğunu belirten Houte, ABD'li kaya gazı üreticilerinin şu sıralarda daha fazla yatırım yaptığını, bunlarla beraber petrol fiyatlarının son zamanlarda biraz gerilediğini aktardı.

Houte, euronun son zamanlarda gerilemesinin ihracatçı firmalar için iyi bir haber olduğunu da ifade etti.

Euronun değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarındaki artış

Rabobank Uluslararası Başekonomisti ve Euro Bölgesi Stratejisti Elwin de Groot da petrol fiyatlarındaki yükselişin Euro Bölgesi'nde endişe için açık bir sebep olduğunu vurgulayarak, son zamanlarda zayıf gelen verilerin bunun bir açıklaması olabileceğine işaret etti.

Eurodaki azalışın ihracatçıları destekleyebileceğini ancak euronun değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarındaki artışın tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturabileceğini kaydeden Groot, Euro Bölgesi'nde iş piyasası koşullarını geliştirecek itici güç olmasına karşın bölgede küçülme riskinin de bulunduğuna dikkati çekti.

Groot, Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümenin devam edebileceğini ancak biraz yavaşlayabileceğini ifade ederek, Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 2,2 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir