Faiz indirimi en erken 2. çeyrekte gelecek

Türkiye-ABD ilişkilerini takip eden piyasalar, Merkez Bankası'nın dün faizleri sabit tutmasını olumlu karşıladı. Dolar/TL 5,35'lere kadar düşerken, Borsa İstanbul yükselişini sürdürdü. (Jülide Yiğittürk Gürdamar)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Merkez Bankası, 2019 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 24 seviyesinde sabit tuttu.

Faiz kararı öncesinde 5,42 civarında olan dolar/TL, karar sonrasında 5,3560'a kadar geriledi. Merkez Bankası'nın bu kararı ve sıkı duruşun korunmasının altı çizilmesi hem TL hem de enflasyon açısından piyasa tarafından olumlu bulundu. Merkez Bankası, karar metninin öncekilere göre büyük ölçüde korunmuş durumda. Ekonomistler, fakat karar metninde yer alan "enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam ediyor" ifadesinin 6 Mart'ta yapılacak ikinci toplantıda indirim ihtimalini azalttığını düşünüyor. Ayrıca, nottaki bir başka değişiklik olan "cari dengedeki iyileşme eğilimi sürecek" söylemine de ekonomistler büyük ölçüde katılıyorlar. Ekonomistlere göre, enflasyondaki seyri yakından takip edecek olan Merkez Bankası faiz indirimini 31 Mart'taki seçimlerden sonraki PPK toplantısında yapabilir. Bunun için de en erken ikinci çeyrekteki 25 Nisan toplantısına gözler çevrilmiş durumda.

Veri ve haberler politika duruşunu değiştirebilir

Merkez Bankası duyurusunda, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiğine işaret ettiği belirtildi. Dış talebin gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın devam ettiği vurgulanan duyuruda, "Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir." ifadesine yer verildi. Duyuruda, şunlar kaydedildi:

"İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

TL kayıplarını telafi ediyor

Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla haftaya 5.5450 seviyesini test ederek başlayan kur, liderlerin telefon görüşmesi ve Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 5,35'lere kadar düştü. Yılbaşından itibaren en çok değer kaybeden para birimleri arasında en üst sıralarda yer alan TL, bu kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Piyasada volatilitenin seçimlere kadar her iki yönlü olarak devam etmesi bekleniyor. Kur için yeni bir hikaye olmadıkça 5,40'ın altında kalıcı olması beklenmezken, 5,35-5,45 aralığı veriliyor.

Hazine ihalesinin başarılı geçmesiyle önceki günü yüzde 18'in altına gerileyerek son zamanların en düşük seviyesini gören iki yıllık gösterge faizler, faiz kararı sonrasında dün günü yüzde 18,11'den kapattı. Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri MB'nin kararı sonrasında kazanımlarını artırdı. Tradeweb verilerine göre Türkiye'nin 2027 vadeli tahvili 0.759 sent artışla sekiz günün en yüksek seviyesi olan 93.310 sente yükseldi.

Borsada 3 yılın rallisi

Borsa endeksi 9 gündür yükseliş eğiliminde. Faiz kararı ile bankalardaki sert alımlarla dün yüzde 2'nin üzerinde yükseliş yaşandı. Alnus Yatırım raporunda, "En son böyle ralliyi 2016 Martında yaşamışız. Yani 3 yıldır böyle bir şey yok! Bu ralli 2000 yılından beri borsada 15. ralli. Ne kadar sürüyor diye baktığımızda hiçbirinin 11. günden sonrasına devam edemediğini gördük. Yani çok korkmaya gerek yok. Belki 2019 yılında 2013'deki gibi 4 kez 8 günü aşan ralliler yaşanır. Ancak yine de yalancı bahar riskini yabana atmamak gerek" denildi.

Faiz yıl sonunda yüzde 21.5'e inebilir

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, içeride enflasyonda kalıcı düşüşe yönelik işaretlerin alınması durumunda, FED'in beklenen yavaşlama adımlarını da dikkate alarak, politika faizinde indirimin gündeme gelebileceğini belirtti. Tokalı, "Destekleyici koşulların oluşması durumunda da, mevcut durumda yüzde 24 seviyesinde bulunan politika faiz oranının yıl sonunda yüzde 21,5 seviyesine çekilebileceğine yönelik tahminimizi koruyoruz" dedi.

6 Mart'ta da sabit tutacak

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Yerel seçim öncesinde TL varlıklarda dalgalanmalar olabilir. 31 Mart seçim öncesi MB'nin 6 Mart'ta da sıkı duruşunu korumasını ve politika faizini yüzde 24.00 seviyesinde sabit bırakmasını beklemek mümkün" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir