Faiz ‘kur’a eşlik etti

Gösterge faiz, kurdaki değer kaybına paralel yönünü yukarı çevirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Doların global olarak değer kazancı, TCMB'nin faiz indirimleri sonrası TL'nin cazibesinin azalması, not artış beklentisinin realize olması ardından gelen kar satışları ve opsiyon seviyelerinin tetiklenmesiyle kur yükselirken, kurdaki değer kaybına paralel faiz de yönünü yukarı çevirdi.

Son dönemde Fed yetkililerinin tahvil alımlarının azaltılabileceği yönündeki açıklamaları sonrası dolarda global bazda değer kazancının görülmesiyle gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar söz konusuydu.

Buna karşılık TCMB'nin faiz indirimi ardından TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki değer kaybının yüzde 1'e yaklaştığı hesaplanıyor.

Bankacılar ayrıca 1.85 seviyesindeki opsiyonlarında tetiklenmesinin yükselişte etkili olduğunu belirtiyor.

Bu sabah 2.1067 seviyesinde olan sepet bazında TL, en son Mart 2012'de gördüğü 2.1196 seviyesine kadar yükselirken, gün sonuna doğru 2.1143 seviyesinde yer alıyor.

TL'deki değer kaybı faiz piyasasına da yansıyor.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Sepet bazında TL'nin 2.12 seviyesinin üzerinde kalması halinde TCMB'nin likiditeyi kısabileceği beklentisi var. Ayrıca piyasada kar realizasyonları da devam ediyor" dedi.

Başka bir bankacı da, "Kısa vadeli tahvillerde ekstra satış var. Bu da bugünkü Hazine ihalesinde talebin düşük kalmasında etkili oldu" dedi.

Tahvil-bono piyasasında bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 4.94/4.91 seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, spot kapanışta ortalama yüzde 5.01, valörlüde son işlemlerde yüzde 5.11 seviyesinde.

Gösterge faiz Cuma günü tarihi düşük olan yüzde 4.61 seviyesine kadar gerilemişti.