Faiz toplantıları sonrası piyasalar
Fed'in daha az faiz artırımı sinyali iyimserlik sağlarken İngiltere'nin AB'den çıkış oylaması baskı unsuru olmaya devam ediyor.
İngiltere'nin AB'den çıkma ihtimali başta olmak üzere küresel piyasalardaki riskten kaçış piyasalar üzerindeki satış baskısının sürmesine neden oluyor.
Piyasalar, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasında ek gevşeme yapmaması ve İngiltere'nin AB'den çıkma olasılığı kaynaklı riskten kaçışa paralel olarak güne kayıplarla başladı.
Fed'in piyasaları rahatlatacak şekilde faizlerde daha yavaş artırıma gideceğine işaret etmesine rağmen İngiltere'nin AB'den çıkacağına yönelik endişeler piyasalar üzerinde baskı yaratıyor.
Bu gelişmeler çerçevesinde Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 366 puan düşüşle 75.870 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,48 oranında değer kaybetti.
Dün 2.93 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 2.9277/2.9288 seviyesinde başladı.
Dün akşam saatlerinde 3.11 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 3.1145/3.1160, 3.2850 civarındaki euro/TL ise 3.3013/3.3031 seviyesinde işlem görüyor.
Emtia fiyatlarına baktığımızda, petrolde kayıpların sürdüğü, altında ise yükseliş ivmesinin korunduğu dikkat çekiyor.
ABD hafif ham petrolünün fiyatı yüzde 1'e yakın düşüşle 47.55 gerilerken, Brent petrolü yüzde 0.8 değer kaybetti. Bu sabah piyasaların açılış saatleri itibariyle Brent petrolün varil fiyatı 48,53 dolar seviyelerinde bulunuyor. Böylece, petrol fiyatları 8 Haziran'dan bu yana her gün gerileyerek toplamda yaklaşık yüzde 8 düşüş kaydetti.
Spot piyasalarda altının ons fiyatı ise 1300 doların üzerine çıktı. Bu sabah piyasaların açılış dakikaları itibariyle altında işlemler 1308,84 dolar seviyelerinden geçiyor.
Küresel borsalar
Asya'da Çin dışındaki borsalarda yüzde 1 ile 3 arasındaki düşüşlerin ardından Avrupa borsalarının vadeli işlemleri de yüzde 1.2 ile yüzde 1.7 arasında düşüşe işaret ediyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 ekside bulunurken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 3'e yakın geriledi.
ABD vadelileri benzer bir şekilde negatif seyir izliyor.
Bugün iç piyasada Merkez Bankası'nın haziran ayı beklenti anketi takip edilirken, dış piyasalarda ise ABD enflasyon verileri işsizlik maaşı başvuruları beklenecek.
Fed iyimser hava yarattı ama...
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl sadece bir faiz artırımı beklentilerini kuvvetlendiren açıklamaları piyasalarda iyimserlik getirse de önümüzdeki hafta gerçekleşecek İngiltere'nin AB'den çıkış oylamasının piyasadaki baskısı sürüyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini bulunduğu yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit bıraktı ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle para politikasında sıkılaşmanın gelecek yıllarda hız kaybedeceğini belirtti.
Faiz kararıyla birlikte faizlerin seyrine dair tahminleri yayımlanan 17 kıdemli Fed yetkilisinden bu yıl sadece bir defa faiz artırımı öngörenlerin sayısı altıya yükseldi. Üç ay önce yayımlanan ilk tahminlerde sadece bir kişi bu yıl tek faiz artırımı yapılacağını öngörüyordu.
Fed yaklaşık 10 yıldır ilk defa faiz artırdığı Aralık ayında, bu yıl dört defa faiz artırılacağının sinyalini vermiş, ancak küresel ekonomideki yavaşlama ve finans piyasalarındaki oynaklık nedeniyle bu sayı ikiye düşmüştü.
Japonya, ek gevşemeden kaçındı
İngiltere'nin 23 Haziran'da gerçekleştireceği AB'de kalıp kalmama referandumu öncesi yatırımcıların güvenli liman olan ABD tahvilleri ve yen gibi varlıklara yönelmesi gelişmekte olan ülke piyasalarını baskılıyor.
Bir diğer taraftan ise Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında ek gevşemeden kaçınması ise piyasaları zayıflatan bir başka unsur oldu.
Petrol fiyatlarının da yeniden 50 doların altında düşüşünü sürdürmesi de gelişmekte olan ülke piyasalarına ilişkin riskten kaçışı tetikliyor.