Faizlerde değişiklik beklenmiyor

Yurtiçi piyasa, 19 Kasım Salı günü yapılacak Para Politikası toplantısından çıkacak faiz kararlarını ve verilecek mesajları izleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurtiçi piyasanın bu haftaki en önemli gündemi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı. Salı günü toplanacak Kurul'dan “mevcut faiz seviyelerine devam” kararı çıkması beklenirken, piyasalar yapılacak açıklamaların satır aralarına bakacak.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kasım ayında da politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit bırakması beklenirken; TL ve yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarda (ZK) ve rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) da değişiklik yapması öngörülmüyor.

Politik faizini ekimde beklendiği gibi yüzde 4,5 seviyesinde bırakan MB, mevcut politikanın cari işlemler dengesini olumlu etkilediği, enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesinin beklendiği görüşünü paylaşırken, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya devam edilmesinin uygun olacağını belirtmişti.

Bununla birlikte, MB Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporu toplantısında enflasyon odaklı para politikasının süreceğini belirterek, "Mesajımız şu; enflasyona odaklı para politikası devam ediyor, para politikasında gevşeme beklemeyin... Gerekmesi durumunda ek sıkılaştırma yapabiliriz" demişti.

Başçı, İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) yaptığı konuşmada ise enflasyonda ekim ayındaki sert artış sonrası sorgulanan yüzde 6.8'lik yıl sonu tahminine yılın son iki ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında gerçekleşebilecek "aşağı yönlü kuvvetli bir sürpriz" ile ulaşılabileceğini değerlendirmesini yapmıştı.

Mevcut durumda TCMB'nin politika faizi yüzde 4.50, borç alma faizi yüzde 3.50, borç verme faizi ise yüzde 7.75 seviyesinde bulunuyor.

11-017.jpg

2-330.jpg

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir