Fed faiz aralığını değiştirmedi

Fed, faiz aralığını yüzde 0.5 - 0.75'te tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar tarafından merakla beklen ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı belli oldu. 

Fed beklenildiği gibi 31 Ocak – 1 Şubat Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında herhangi bir faiz aksiyonu almadı.

Faiz aralığı yüzde 0.5 - 0.75'te bırakıldı. İskonto oranı da yüzde 1.25 oranında sabit tutuldu.

Fed, işgücü piyasasının ılımlı büyümenin olduğu bir ortamda güçlenmeye devam ettiğini, istihdamdaki artışın "sağlam" olduğunu ve işsizliğin düşük seviyede kaldığını kaydetti.  

ABD Merkez Bankası'nın açıklamasında, iş yatırımının "yumuşak" kaldığı belirtilirken, yakın dönemli risk görünümünün "genel olarak dengeli" olduğu tekrar edildi.

Yapılan açıklamada, ABD'de tüketici harcamalarının ılımlı bir şekilde artmaya devam ettiği belirtilirken enflasyonun geçtiğimiz çeyreklerde artmasına rağmen hala yüzde 2 hedefinin altında olduğu ve piyasa bazlı enflasyon göstergelerinin düşük seyrettiği bildirildi. Yüzde 2'lik enflasyon hedefine ise orta vadede ulaşılacağı öngörülürken bu hedefe ulaşılana kadar genişlemeci para politikasının sürdürüleceği kaydedildi.

Fed'in temkinli, ancak genel olarak olumlu olan ekonomik ifadesi, beklenenden daha iyi olan ISM üretim büyümesi, güçlü tüketici güven raporları ve sağlam bordro kazançları da dahil olmak üzere, gelişen verilerin bir takımını izliyor. İşsizlik oranı son bir yılda yaklaşık yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti; bir çok ekonomist tam istihdam yakınında olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte, dördüncü çeyrekte, reel GSYH'nin yalnızca yüzde 1.9 oranında arttığı tahmin edilerek, üretim artışı yavaşladı.

Fed'in yıllardır yüzde 2 hedefinin altında gerçekleşen enflasyon iyileşme sinyalleri vermeye başladı. Donald Trump seçimlerinden sonra, yatırımcıların yeni vergi indirimleri ve mali harcamalara yönelmesi ile birlikte enflasyon beklentileri yükseldi. Fed'in tercih ettiği fiyat enflasyonu göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları endeksi, çekirdek enflasyon yüzde 1.7 arttığından, bir önceki yıla göre yüzde 1.6 arttı.

Fed yetkilileri Aralık ayında üç çeyreklik faiz artırımı yapmayı planladığını duyurmuştu.

Aralık ayında faiz oranı yüzde 0.25 oranında artırılmıştı. Bu artış on yıl içinde ikinci oldu.

Piyasaları rahatsız edecek bir şey yok

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, yaptığı değerlendirmede, politika açıklamasında, aşırı derecede piyasaları rahatsız edici bir değişiklik görülmediğini söyledi.

Erkan, şunları söyledi;

"Açıklamada dikkat ettiğimiz satır başı elbette ekonomik görünüme ilişkin Fed’in neler söyleyeceği ve olası faiz artırımına ilişkin bir sinyal gelip gelmeyeceği idi. Çok net olarak söyleyebiliriz, Mart ayında faizin artacağına dair bir işaret yok ve Fed opsiyonları da biraz daha 2 faiz artırım ihtimalini fiyatlama eğilimine devam ediyor. FOMC dots medyan ile OIS arasındaki makas açık kalmaya devam ediyor.

FOMC içerisinde sıradışı bir durum yok. Enflasyonun son çeyreklerde artışta olduğu Fed politika açıklamasında kendine yer bulmuş. Ancak, hedeflerin altında kalmaya devam etmesi ve daha uzun dönem enflasyon beklentilerinin çok az değişmesi, dengeli olması ifadesi söylemi oldukça yumuşatıyor. Komite’nin kademeli faiz artışı beklentisi devam ediyor. İşgücü piyasasına ilişkin, istihdam artışının güçlü olduğu ve işsizliğin düşük seviyelerde kalmaya devam etmesi açıklamada yer alıyor. Büyüme beklentileri ılımlı, bilmediğimiz bir argüman ortaya konmamış.

Cuma günü göreceğimiz istihdam verisi, “ücret artışları” kaleminde göreceğimiz gelişmeye bağlı olarak ortaya bir şeyler koyabilir. Yellen’in iki hafta sonra, 15 Şubat’ta yapacağı yarıyıl sunumu daha önemli olacak. Trump’ın güçlü dolar istememesi doğrultusunda mali politikalar Fed için nasıl bir ileriye dönük yönlendirme yapacak, buna bakmak lazım. Şu ana kadar genel olarak iyi tarafından okunmaya çalışıldı, ancak piyasa yavaş yavaş risklerin farkına da varmaya başladı. Trump’ın mesajlarının her zaman ortalığı karıştırma ihtimali var. Yellen biraz mesaj verme ihtiyacı hissedebilir. Mart’ta faiz artırmaları olası görünmüyor. İhtimaller biraz daha Haziran ve Aralık aylarında yoğunlaşıyor.

Piyasalara ilk etkisi

Fed’in açıklamaları biraz dolar tarafında negatif etki göstermekle beraber, ABD tahvil faizlerinin de açıklama sonrasında geri çekildiğini görmekteyiz. Faize daha duyarlı olan 2 yıllık tahvil getirileri yüzde 1,20 seviyesine doğru geriledi. 10 yıllıkların getirisinin de yüzde 2,45 seviyesine geldiğini görüyoruz. Mart ayına sinyal verilmemesi güvercin olarak algılanmış, ancak bu açıklamanın çok ortada olduğunu da belirtmek gerek."

Bu konularda ilginizi çekebilir