Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası yılın son FOMC toplantısında faizleri 25 baz puan artırdı. Politika yapıcıların 2019 için artış beklentisi ise 3'ten 2'ye düştü. Karar sonrası dolar/TL kuru yukarı yönlü hareket etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed), dün başlayan Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası yılın son faiz kararını açıkladı.

Fed, piyasa beklentisine paralel faizde 25 baz puan artışa gitti. Oy birliği ile alınan kararla birlikte gösterge faiz oranı yüzde 2.25'ten yüzde 2.50 seviyesine yükseldi.

Yatırımcılar, bu artıştan ziyade bankanın 2019 stratejisine odaklanmış durumdaydı. Karar sonrası çıkan noktasal grafiğe göre Fed politika yapıcıları 2019'da daha öncekinin aksine 3 yerine 2 faiz artışı öngörüyor. Politika yapıcılar, federal fon faizi için uzun vadeli tahminlerini yüzde 3.0'dan yüzde 2.8'e düşürdüler. Bu değişim, Fed'in nötr faiz seviyesine yaklaştığına işaret etti.

Piyasanın ilk tepkisi ne oldu?

Fed kararı sonrası dolar/TL yukarı yönlü hareket etti. Akşam saatlerinde ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çekileceklerini açıklamasıyla 5.21'e kadar düşen kur, karar öncesi 5.27 seviyesinde yer alıyordu. Açıklama sonrası yükselişe geçen ve 5.32'ye yaklaşan dolar/TL, saat 23:10'da 5.3130 seviyesinde yer aldı.

Dolar endeksi kararla birlikte güçlendi 97.00 seviyesinin üzerine çıktı. ABD borsaları ise düştü. Dow endeksinde kayıp bir ara 500 puanı aştı ve endeks yılın en düşük seviyesini gördü.

"Bir miktar ek kademeli artırım..."

Karar metninde, "Ekonomi için riskler aşağı yukarı dengeli, global ekonomik ve finansal şartların ekonomik görünüme etkileri izlenmeye devam edilecek... Enflasyon hedefe yakın, beklentiler çok az değişti" ifadeleri yer aldı.

Bu arada, karar metninde, "Komite, politika faizinde bir miktar ek kademeli artırımların, ekonomideki sürdürülebilir büyüme, güçlü iş gücü piyasası şartları ve yüzde 2 enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu öngörüyor" değerlendirmesine yer verilmesi dikkati çekti. Bu cümle, önceki karar metinlerinde "bir miktar" ibaresi yer almadan kullanılmıştı.

Büyüme beklentisi revize edildi

Bu arada Fed, 2018 yılı büyüme beklentisini yüzde 3.1'den, yüzde 3.0'a çekti. 2019 yılı büyüme tahmini de yüzde 2.5'tan yüzde 2.3'e düştü.

ABD Merkez Bankası, 2018 yılı çekirdek enflasyon beklentisini yüzde 2.1'den, yüzde 1.9'a; 2019 yılı için ise yüzde 2.0'dan yüzde 1.9'a revize etti.

Fed Başkanı: Bağımsızız, politikadan etkilenmeyizFed Başkanı: Bağımsızız, politikadan etkilenmeyiz

ABD borsaları sert düştüABD borsaları sert düştü

Bu konularda ilginizi çekebilir