Fed, faizi pas geçecek!

ABD'nin ekonomik büyümesi, bugüne kadar görülen en uzun süreli hükümet kapanmasından olumsuz etkilendiğinden Fed'in bu hafta faizi 2.25-2.50 seviyesinde bırakması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın bir ayı aşkın süredir kapalı olan federal hükümetin 15 Şubat'a kadar 3 haftalığına yeniden açılması konusunda Kongre liderleriyle uzlaşması piyasalara ve dolara sınırlı bir toparlanma sağlarken, yatırımcı şimdi tüm dikkatini ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşamki toplantısına çevirdi. ABD'nin ekonomik büyümesinin bugüne kadar görülen en uzun süreli hükümet kapanmasından olumsuz etkilendiği ortamda Fed'in politika faizini değiştirmeyerek yüzde 2.25-2.50 aralığında sabit bırakacağı öngörülüyor.

Bazı Fed yetkilileri ekonomiye ilişkin kaygılarının artmakta olduğunu ifade ederken, New York Fed Başkanı John Williams geçen hafta, politika yapıcıları "temkini, sabırlı ve mantıklı" olmaya çağırdı. RBC Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Paul Ferley, Fed'in salı günü başlayacak iki günlük toplantısında faizi sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu.

Aralık toplantısı güvercin beklentiyi güçlendirdi

Aralık ayı toplantısında politika faizini yüzde 2-2.25 aralığından yüzde 2.25-2.50 aralığına yükselten bankanın bu toplantısında pas geçmesi bekleniyor. Aralık ayına ilişkin Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları da piyasalar tarafından "güvercin" olarak algılanmıştı. Tutanaklarda Fed yetkililerinin birçoğunun gelecekteki faiz artırımı konusunda sabırlı olduğu, nispeten sınırlı miktarda faiz artırımının daha uygun olunabileceği belirtilmişti. Fed Başkanı Jerome Powell da Fed'in faizlerin artırılması konusunda sabırlı davranma olanağına sahip olduğunu ifade ederken, Fed üyeleri de faizlerin artırılmasına ara verilebileceğine ve faiz artırımını destekleyecek kanıt olmadığına dair açıklamalarda bulunmuştu.

Fed Başkanı Powell'ın ve Fed üyelerinin güvercin söylemleri, FOMC tutanaklarından da benzer tonda açıklamaların gelmesi, piyasalarda bu yıl faiz artışı yapılmayacağı fiyatlamalarını da güçlendirdi.

Konuya ilişkin açıklamasında Ferley, bankanın faiz artırımını durdurmak için bazı zorlayıcı sebepler olduğunu ifade etti. Ferley, bu sebeplerin federal hükümetin kapalı olması, ABD ile Çin arasındaki ticari ihtilaf ve finansal piyasalardaki volatilite olduğunu aktardı. Federal hükümetin kapalı olmasının yakın vadeli büyüme için tek başına aşağı yönlü bir risk oluşturmayacağını dile getiren Ferley ancak bunun ekonomik raporların düzenli akışını sekteye uğrattığını, ekonominin mevcut durumuyla ilgili değerlendirmelerin karışık hale geldiğini anlattı. Aşağı yönlü riskler, yukarı yönlülere ağır basıyor Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy de Fed'in faizleri değiştirmeyeceğini ifade etti. Fed'in ekonomik büyümenin ılımlı bir şekilde gerçekleştiğini belirteceği öngörüsünde bulunan Levy, Fed Başkanı Powell'ın ılımlı seyreden ekonomik büyüme, kontrol altındaki enflasyon ve bütün belirsizliklerle birlikte aşağı yönlü risklerin yukarı yönlü risklere ağır bastığı açıklamasında bulunacağını dile getirdi.

Piyasalar faiz artışı fiyatlamıyor

16-23 Ocak tarihleri arasında Reuters'ın 100'den fazla ekonomistin katılımı ile yaptığı anket 2019 yılında iki faiz artışı beklentisi gösteriyor. Bu, aralık ayı tahminleri ve Fed'in kendi yaptığı nokta grafikleriyle uyumlu. Ancak 105 ekonomistin yaklaşık üçte biri, 2019'da Fed'in ya bir tek faiz artırımı yapacağını ya da faiz oranını yüzde 2.25 ile 2.50 arasında tutacağını tahmin etti. ABD vadeli işlemlerine bakıldığında ise kısa vadeli faizlerde işlemcilerin 2019 yılında hiç faiz artırımı fiyatlamadığı görülüyor. Credit Suisse baş ekonomisti James Sweeney, "Küresel zayıflık, sıklaşan finansal koşullar ve durgun enflasyonun Fed'in bu yıl faiz artırma döngüsünde duraklama yapmasına yol açması beklenir. Faiz artışlarının zamanlaması için gelecek veriler çok önemli olacak ama şimdilik Fed'in en azından ilk çeyrekteki bir artışı atlamasını bekliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir