Fed, hazirana kadar risk kapısını açtı

Fed’in faizleri artırması ancak parasal sıkılaşmanın hızlanacağı konusunda bir sinyal vermemesi analistlere göre bir sonraki Fed toplantısına kadar yatırımcının risk iştahını canlandırdı. Dolar düştü, gelişen ülke varlıkları ve emtia piyasalarına alım geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında ‘şahin’ davranmaması doları zayıflatırken, diğer tüm varlık sınıflarına alım getirdi. Hisse senedi piyasaları, altın ve diğer emtia ürünlerinin fiyatı yükseldi.

Petrol ve altın yükseldi

Fed faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 0.75 ve yüzde 1 aralığına getirirken, daha fazla artışların “kademeli” olarak gerçekleşeceğini belirtti. ABD Doları Fed’in beklendiği üzere faizleri artırması fakat parasal sıkılaşmanın hızlanacağı konusunda bir sinyal vermemesinin ardından kayıplar yaşadı ve son yedi haftanın en düşük seviyesine geldi. Fed’in açıklaması sonrasında euro son dokuz ayı içinde en hızlı 1 günlük çıkışını gerçekleştirerek dolar karşısında 1.07’nin üzerine çıktı. Dolardaki bu düşüş sonrası gelişen ülke varlıkları, altın, bakır ve petrol gibi emtia ürünleri değer kazandı.

Önceki gün yükselen petrol fiyatları dün çıkışını sürdürdü. Brent petrolünün varili 52.19 dolara çıkarnken, WTI 50 dolara yaklaştı. Uluslararası piyasalarda altın fiyatları da Fed’in faizleri kademeli olarak artıracağı sinyalini vermesinden sonra bir haftanın zirvesini gördü. Spot altının ons fiyatları yüzde 0.66 artışla 1.226.65 seviyesine çıkarak 7 Mart’tan bu yana en yükseğe çıktı. Altındaki yükselişi Reuters’a değerlendiren yatırım şirketi ANZ’nin Analisti Daniel Hynes, “Altın fiyatları Açık Piyasa Toplantısı (FOMC) toplantısı sonrası önemli ölçüde zıpladı. Hollanda seçimlerinde belirsizlik anlamındaki en kötü senaryo geride kaldı. Ancak altın piyasaları sıradaki Fransa seçimlerinden bir destek bulabilir. ” dedi. Diğer değerli metallerden gümüşte de yükseliş oldu. Gümüşün ons fiyatı yüzde 0.98 yükselerek 17.47 dolar oldu.

Borsalar artıda

Doların zayıflaması metal fiyatlarına da doping etkisi yaptı. Dolar cinsinden işlem görmesi nedeniyle, Amerikan parasının değer kaybından olumlu etkilenen bakırın fiyatı Londra’da yüzde 1.2 yükselerek 5.936 dolar/ton düzeyine geldi. Bakır, dünyanın en büyük madenlerindeki grevlerden de etkileniyor. Bakırın fiyatı, sekiz haftanın en düşük seviyesini gördüğü 9 Mart tarihinden bu yana yüzde 5 değerlenmiş durumda. belirtti.

Fed’in kararı sonrası hisse piyasaları da yükseliş yaşadı. ABD dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.9 yükselerek 2015 ortasından bu yana en yüksek seviyeye geldi. Güney Kore Kospi endeksi de yüzde 0.6 artarken, Japon Nikkei endeksi ise yendeki artışın ihracatçılar üzerinde baskı yaratmasıyla yüzde 0.1 geriledi. ABD’de Dow Jones önceki günü yüzde 0.54 artışla kapatırken, S&P500 yüzde 0.84 ve Nasdaq da yüzde 0.74 yükseldi. Fed’in parasal sakılaştırmasına karşı kırılgan olan gelişen ülke varlıkları da yukarı yönlü hareket etti.

CitiFX stratejisti Steven Englander, Fed’in bu kararı sonrası, bir sonraki toplantının yapılacağı hazirana kadar risk alımı için ortam sağladığını belirtti. ING analistleri de, sıkılaşmanın hızlı olmayacağı mesajının risk iştahını artırdığına dikkat çektiler.

İngiltere ve Japonya faize dokunmadı

Araplar Fed’i takip etti Fed kararı sonrasında gözler diğer merkez bankalarına çevrildi. İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.25 seviyesinde bıraktı. Açıklamada, varlık alım program hedefinin de değiştirilmeyerek 435 milyar sterlinde bırakıldığı belirtildi. Para Politikası Kurulu tutanaklarında Avrupa Birliği’nden çıkış sürecinde uygun para politikasının talep, potansiyel arz, kur seviyesi ve enflasyona bağlı olduğu belirtilirken, uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yapıldı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) da, ABD’de Fed’in son üç ayda ikinci kez faizleri artırma kararı almasının sonrasına denk gelen toplantısında para politikasını değiştirmeme kararı aldı. Japonya kısa vadeli faiz oranını yüzde eksi 0.1’de tutarken, yıllık 80 trilyon yenlik (706 milyar dolar) varlık alımını da devam ettirdi.ABD Merkez Bankası Fed’in önceki akşam faizleri artırdığını açıklamasının ardından Basra Körfezi’ne kıyısı bulunan dört Arap ülkesinin bankası, her ne kadar bölgedeki ekonomik yavaşlama genişlemeci politikalar gerektirse de, para birimlerini koruyabilmek adına faizler artırdı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn faiz oranlarını dün 25 baz puan artırdı.

ÇİN’DEN FAİZ HAMLESİ

Çin Merkez Bankası (PBOC), istikrarlı bir ekonomi ve üretim reflasyonunun Fed’in para politikasını sıkılaştırmasını izleme olanağı yaratması ile birlikte borçlanma maliyetlerini artırdı. Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımının ardından, PBOC, açık piyasa operasyonlarına ve orta vadeli borç verme imkanına uyguladığı faizi yükseltti. PBOC, yedi, 14 ve 28 günlük ters repo faizini 10 baz puan yükseltti. Bu adım, şubat ayı başlarındaki artışın ardından geldi. Böylelikle yedi gün vadeliters repo faizi yüzde 2.45’e, 14 günlük ters repo faizi yüzde 2.6’ya ve 28 günlük repo faizi ise yüzde 2.75’e ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir