Fed sonrası dolar sakin

Fed kararları dolar/TL'de anlamlı bir değişim yaratmadı, dış piyasalar izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutması ve bu yıl iki artırım hedefini koruduğu sinyalini vermesi sonrası EM'lere yönelik risk iştahında anlamlı bir değişim olmazken, dolar/TL'de de 3.53 civarında hareket sürüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.5340/3.5351 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 3.5355/3.5370 seviyesinden işlem görüyor.

Dün aynı saatte 3.6953/3.6967 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.6932/3.6952, 3.8572/3.8582 seviyesindeki euro/TL ise 3.8509/3.8532 seviyesinde.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Fed'in dünkü açıklamalarının yatırımcıların Haziran'da bir faiz artırımı beklentisini korumasına neden olduğunu ve ABD tahvil faizlerinin yükseldiğini, doların değer kazandığını söyledi.

Fed iki günlük toplantısı sonrası faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda sabit tutarken, zayıf birinci çeyrek ekonomik büyümenin geçici olduğunu belirtti ve istihdam piyasasındaki güçlenmenin altını çizerek bu yıl hâlâ iki kez daha faizleri artırmak hedefi doğrultusunda ilerlediği sinyalini verdi.

CME Group verilerine göre piyasa işlemcileri Fed'in açıklamasından önce yüzde 63 şans verdikleri Haziran ayında bir faiz artışına şimdi yüzde 72 şans veriyorlar.

ABD'de yarınki istihdam verisinin Haziran'da faiz artırımı konusunda piyasalara ipucu verebileceğini söyleyen Uslu, "Kısa vadede TL'nin yönü açısından bu verinin yanı sıra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin yarın akşam yapması olası Türkiye ile ilgili kredi notu değerlendirmeleri takip edilecek.
Hafta sonu Fransa'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucu da küresel risk iştahı üzerinde etkili olacak" dedi.

Dolar/TL'nin şimdilik 3.53 seviyesinden fazla uzaklaşamadığını söyleyen Uslu, "Kurda 3.5160 ve 3.50 iki destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Risk iştahını olumsuz etkileyecek bir gelişme yaşanmaması durumunda kısa vadede 3.50 seviyesi test edilebilir, 3.55 ise ilk direnç" dedi.

Yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra TCMB'nin geçen haftaki sürpriz faiz artırımı ardından likidite sıkılaştırmasına devam etmesi de TL'yi destekleyen ana unsurlar arasında yer alıyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya geçen haftaki enflasyon raporu toplantısında 2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı revize ederken, dalgalı bir seyir yaşanacağını belirttiği enflasyonda, dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklandıklarını, görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerinin altını çizmişti.

Yurtiçinde bugün açıklanan tüketici fiyatları enflasyonu Nisan ayında giyim, gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilere paralel yüzde 1.31 artış gösterdi ve yıllık enflasyon Mart ayındaki yüzde 11.29'dan yaklaşık 9 yılın yeni zirvesi olan yüzde 11.87'ye yükseldi.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurtdışında saat 1055'te Almanya hizmetler PMI, saat 11:00'de Euro bölgesi imalat PMI, saat 15:30'da ABD dış ticaret dengesi, işsizlik maaş başvuruları, istihdam maliyetleri ve verimlilik verisi ile saat 17:00'de ABD fabrika siparişleri açıklanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir