Fed sonrası dolar ve faizdeki son durum

ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını piyasaların beklediğinden daha yavaş artıracağı sinyalini verdi. Amerikan tahvilleri yükselişe geçerken, dolar yönünü aşağı çevirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtiçinde bir koalisyon hükümetinin kurulma sürecine ilişkin gelişmeler piyasadaki en önemli iç gündem maddesi olmaya devam ederken ABD Merkez Bankası'nın dün faiz oranlarını piyasaların beklediğinden daha yavaş artıracağı sinyalini vermesiyle kur 2.73'lü seviyelerden 2.71'e gerileyerek güne başladı. 

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan ve seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL  koalisyonun hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği beklentisiyle rekor seviyesinden gerileyerek geçen haftayı 2.72 civarında tamamlamıştı. 

Bu hafta da dalgalı seyir izleyen dolar/TL dün akşam 2.7350 seviyesinden bu sabah 2.7110/2.7120 seviyesine gerileyerek başladı.  

Fed'in iki gün süren ve piyasalar tarafından çok yakından izlenen toplantısı sonrasında ekonominin sene sonu itibariyle bir faiz artışına büyük ihtimalle hazır olduğu belirtildi. Fakat buna rağmen 2015 yılı ekonomik büyüme beklentisi zayıf geçen birinci çeyrekten dolayı düşürülürken, federal fonlama faizlerine dair öngörülerde de düşüşe gidildi. 
Dolar, Fed'den daha net sinyal bekleyen piyasa oyuncularının hayal kırıklığına uğramasının ardından zayıflayarak bir ayın en düşük seviyelerine kadar yaklaştı. 

Doların altı büyük para birimi karşısındaki hareketini takip eden dolar endeksi en son 19 Mayıs'ta görülen 94.114 seviyesine kadar inmesinin ardından 94.149 seviyelerinde görüldü. 

Tahviller yükselişe geçti

Amerikan tahvilleri Fed üyelerinin faiz artış hızına dair uzun vadeli beklentilerini düşürmesinin ardından yükselişe geçti. Amerikan 10 yıllık tahvil faizi, dün Fed yetkililerinin 2016 sonunda federal fonlama faiz oranına yönelik tahmin medyanlarının yüzde 1,875'ten yüzde 1,625'e indirmesi ile iki haftanın en düşük seviyesine geldi. 2017 için ise Mart tahmini yüzde 3,125 iken bu ay 2,875 oldu.