Fed'den çelişkili açıklamalar

Fed yetkilileri faiz artırımları konusunda çelişkili açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) yetkililer dün basına yaptıkları açıklamalarda faizlerin ne zaman artırılacağına yönelik birbirleriyle çelişen açıklamalarda bulundu.

Yetkililerin farklı görüşler ortaya koyması, bu yıl içinde başlaması beklenen faiz artırımları üzerinde uzlaşı sağlamak için Fed Başkanı Janet Yellen'in çaba sarf etmek zorunda kalacağına işaret ediyor.

Fed'in politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Kurulu'na üye yetkililerin bir kısmı faiz artırmak için çok uzun beklenmesinin risk yarattığını belirtirken, bir kısmı da erken faiz artırımının tehlikeli olduğunu savunuyor. Üyelerin iki kampa ayrılması karar alınırken Yellen'in belirleyici bir rol oynayacağını gösteriyor.

Ayrıca ABD ekonomisi hakkında son dönemde açıklanan zayıf verilerin geçici mi yoksa uzun süreli bir durgunluğa mı işaret ettiği konusunda oluşan görüş ayrılığı, gelecek iki ay içinde açıklanacak verilerin nasıl değerlendirileceği konusunda Yellen'in görüşlerinin giderek daha önem kazandığına da işaret diyor.

Yellen geçen ayki açıklamalarında 10 yıldan uzun bir süredir para politikasında ilk defa yapılacak sıkılaştırmanın Haziran ayındaki FOMC toplantısından itibaren başlayabileceğini söylemişti.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, bu yıl içinde yapılacak faiz artırımının zamanlamasında verilerin belirleyici rolü oynayacağına dikkat çekti, ancak ne zaman olacağı hakkında görüş dile getirmedi.

Fischer, ABD'nin CNBC televizyonuna açıklamasında "(Faiz artırma kararını) mümkün olan en uygun zamanda almaya çalışacağız. Ekonominin tekrar büyümeye geçtiğini görmek istiyoruz" dedi.

Faiz artırımının zamanlaması konusunda dün açıklamada bulunan Fed yetkililerinden üçü de farklı görüşler ortaya koydu. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, ekonomiye dair "bulanık" veriler nedeniyle beklemekten yana olduğunu belirterek, "Biraz daha erken olmasından ziyade biraz daha geç olmasına meyil ediyorum" dedi.

İstihdam piyasasındaki yavaşlamanın geçici olduğuna inandığını ifade eden Lockhart, bundan emin olmak için yeni verileri bekleyeceğini belirterek, "Farklı tarihler arasında seçim yaparak büyük bir risk aldığımızı düşünmüyorum. Demek istediğim, Haziran ayında faiz artırımı seçenekler arasında görüyorum, ama tercihim değil" dedi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ise Londra'daki açıklamalarında bir adım daha ileri giderek, "Biraz daha uzun beklesek bile faizleri ani adımlarla artırmamız gerekmeyebilir" dedi.

Lockhart ve Rosengren'in açıklamaları Fed'in faiz artırım kararını almak için sonbaharı bekleyebileceğine işaret ederek, ekonomistler arasındaki yaygın beklentileri de destekliyor.

Buna karşılık Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, New York'taki açıklamalarında ekonominin ilk çeyrekteki performasının faizler konusundaki tahminleri üzerinde baskı yarattığını belirtmesine karşılık faiz artırımlarına "nispeten erken" başlamasından yana olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir