Fed'in faiz artırımını destekliyorlar

Cleveland Fed Başkanı Mester ve New York Fed Başkanı Dudley Fed'in faiz artırımına devam etmesini desteklediklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Cleveland Şubesi Başkanı Loretta Mester, düşük enflasyon oranına rağmen Fed'in faiz artırmaya devam etmesi gerektiğini bildirirken New York Fed Başkanı William Dudley de, zayıf enflasyon rakamlarına aldırış edilmeden faiz artırımlarına devam edilmesi gerektiğini vurguladı

.

Mester, Pittsburgh kentinde yaptığı konuşmada, enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'lik orana ulaşmasını beklemeden bankanın faiz artırımlarını kademeli olarak sürdürmesi gerektiğini savundu. 

Fed'in faiz artırımlarında çok fazla beklemesinin ekonomi üzerinde olumsuz sonuçlarının olacağını vurgulayan Mester, sözlerine şöyle devam etti:

"Para politikalarının ekonomi üzerindeki etkilerinin görülmesi için belli bir zamana ihtiyaç duyulduğunu bildiğimiz için, politika hedeflerimizin tamamen gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Orta dönemde ekonominin nereye gittiğini öğrenmek için gelen verileri ve orta ölçekli görünüm üzerindeki riskleri değerlendirmemiz, buna uygun olarak da politikamızı belirlememiz gereklidir."

Mester, enflasyonun bir süre daha Fed'in hedefinin altında kalmaya devam edeceğini öngördüğünü belirterek, gelecek sene enflasyon oranının yüzde 2'ye yükseleceğine inandığını kaydetti.

Fed'in 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu da küçültmesini desteklediğini aktaran Mester, bunun yakın gelecekte başlamasının gerektiğini  ifade etti.

New York Fed Başkanı Dudley de faiz artırımından yana

Bununla birlikte New York Fed Başkanı William Dudley de, devam eden ekonomik güçlenmeye işaret ederek zayıf enflasyon rakamlarına aldırış edilmeden faiz artırımlarına devam edilmesi çağrısı yaptı.

Dudley, New York Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Ekonominin cari görünümü dikkate alındığında, parasal genişlemeyi yavaş yavaş kaldırılmaya devam etmemizi bekliyorum" dedi.

Konuşmasında Fed'in faizleri ne zaman artırmasını beklediği konusunda bilgi vermeyen Dudley, "Enflasyon hali hazırda bizim uzun vadeli hedefimizin biraz altında olsa da, faiz artırım patikasında yavaş ve istikrarlı şekilde ilerlemeye devam etmenin uygun olduğu kararındayım. Bu yargım, Fed'in kısa vadeli faiz oranlarından 2016 sonundan bu yana yaptığı 75 baz puanlık artırıma rağmen fiunansal şartların sıkılaşmak yerine gevşemesiyle de destekleniyor" şeklinde açıklamada bulundu.