Fed’in faiz artırımıyla ilgili kritik uyarı

Ekonomistlerin yüzde 70’i ABD Merkez Bankasının aralıkta faiz artışına gideceğini düşünürken, Fed’in en önemli üç traderı bankanın 2017’de faizlere dokunmayacağı uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

DIŞ HABERLER - ABD’de Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma ve hazine ihalelerine katılma yetkisine sahip olan 23 bankanın en önemlileri olan HSBC Holdings, Royal Bank of Canada ve Royal Bank of Scotland Group bankanın faiz artırımı için kasım ve aralığı pas geçeceğini öngörüyor.

Fed ile işlem yapan 23 bankadan hiçbiri çarşamba günkü Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından faiz artırımı kararı çıkmasını beklemiyor. Merkez bankasının yıl sonuna dek faiz artıracağına ilişkin giderek artan beklentinin yanıltıcı olduğunu konusunda tahvil traderlarına uyaran HSBC Holdings , Royal Bank of Canada (RBC) ve Royal Bank of Scotland (RBS) ise politika yapıcıların 14 Aralık toplantısında da faizleri artırımayacağından emin görünüyor. Fed yetkilileri 2016’ya faizleri dört kez artırmayı planlayarak girmişti. Politikacı yapıcılardan peş peşe gelen şahin açıklamalar ve yılın ikinci yarısında ekonomik büyümeyi işaret eden verilerin gelmesiyle birlikte tahvil traderları Fed’in aralıkta yüzde 70 tetiği çekeceğini düşünerek fiyatlamaya gitti.

‘Sıkılaştırma politikası çok riskli’

Bloomberg’in haberine göre HSBC’nin New York merkezi Baş Ekonomisti Kevin Logan, “Şu anda FOMC’nin tedbiri elden bırakmaması için şartlar mevcut. ABD ekonomisinde cansız büyüme, düşük seyreden enflasyon ve Brexit kararının uluslararası etkileri gibi... Global çapta yavaşlamayı gösteren birçok işaret var. Bu süreçte sıkılaştırma politikası çok riskli” diye uyarıyor.

RBS’in Connecticut şubesi ekonomisti Kevin Cummings da, “Fed’in insanları faiz artışına gideceklerine inandırması ilk kez olmuyor. Her şey gelecek verilere bağlı” şeklinde konuştu. Ancak tahvil tarderları kendilerinden çok emin. Zira Fed faiz kararı beklentilerine en hassas olan iki yıllık tahvil faizleri geride kalan dört ayda yüzde 0.3 artarak yüzde 0.84’e yükseldi.

Fed’in yakından izlemesi gereken siyasi riskler bulunuyor. Politik risklerde başı 8 Kasım’daki ABD Başkanlık seçimi çekerken Avrupa Birliği’nin geleceği açısından hayati öneme sahip İtalya referandumu da aralıkta gerçekleştirilecek.

RBC’nin kıdemli ekonomisti Jacob Oubina, “Önümüzdeki haftalarda piyasalarda hengame yaratma potansiyeline sahip olaylar bolluğu var. ABD başkanlık seçimleri, OPEC zirvesi, İtalya referandumu ve ABD’den gelecek iki istihdam verisi” diye görüşlerini özetliyor. HSBC ve RBC Fed’in faiz artırımı için 2017’nin ikinci çeyreğine kadar beklemede kalacağını düşünüyor.

Federal Rezerv karar vericileri çarşamba günü faiz kararını açıklarken Beyaz Saray için verilen mücadele en sert tartışmalara sahne oluyor. Ancak yatırımcılar sadece başkanlık seçimine sayılı günler kaldığı için Fed’in tetiğe basmayacağını düşünmüyor. ABD ana endekslerinden biri S&P 500 ocaktan bu yana en kötü performansı gösterdiği ekimde yaklaşık yüzde iki düşerken yazın en dipte olan tahvil faizleri büyük oranda yükseliyor.

Çarşamba günkü FOMC toplantısında dikkatler Fed’in aralık ayına ilişkin herhangi bir işaret verip vermeyeceğinde olacak. BMO Capital Markets Ekonomisti Michael Gregory, Fed Başkanı Janet Yellen’ın Jackson Hole’daki konuşmasında, “Federal fon faizlerinde bir artış için durum güçlendi” sözleriyle bu işareti verdiğini belirtiyor. Bu işareti alan piyasalarda 10 yıllık tahvillerin faizleri giderek artıyor.

İşaret ne kadar güçlü olacak?

Yatırımcılar, FOMC toplantısının ardından yapılacak açıklamanın satır aralarında aralık ayına ilişkin faiz artışı işaretinin ne kadar güçlü verileceğine dikkat edecek. Bloomberg verilerine göre Fed’in aralıkta faiz artırma ihtimali FBI’ın Hillary Clinton aleyhinde e-posta soruşturmasını yeniden açma kararının ardından %74’ten %70’e indi. Financial Times’ın anketine katılan ekonomistler Fed’in aralık ayında faiz artışının %77 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor. Faiz artırım patikasının ise çok yavaş ve ılımlı olacağı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir