Fitch bekleniyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesi öncesinde bugün dolarda hafif de olsa bir dalgalanma yaşanırken, borsada yatay bir seyir izlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

Haftanın son işlem gününde Fitch'in akşam ki kredi not değerlendirmesi endeks üzerinde baskı oluştururken döviz kurlarında da yukarı yönlü hareketler yarattı.

Güne negatif bir başlangıç yapan Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, kayıplarını geri alarak günün ilk yarısını yüzde 0,12'lik yükselişle 83.927 puandan tamamladı. Günün ikinci yarısında sakin bir seyir izleyerek bekleme moduna geçen endeks, önceki kapanış seviyesinden (83.827) günü sonlandırdı. 

Dolar/TL ise bu sabah saatlerinde 3,91 seviyelerini test etti. 3.9112'yi gören kur sonrasında düşüşe geçti ve 3.87'nin altına kadar gevşedi. Kur, borsanın kapanış dakikaları itibariyle 3.8770 seviyelerinde bulunuyordu.

Fitch'in piyasaya etkisi nasıl olur?

Bu akşam piyasalar kapandıktan sonra Fitch tarafından yapılacak değerlendirmede genel beklenti "BBB-" ve "Negatif" görünüme sahip yatırım yapılabilir notun düşürüleceği yönünde.

Analistler, Fitch'in not indirimine gitmesi halinde etkilerinin büyük kısmının kurda fiyatlanmasından dolayı kur üzerinde sınırlı etkiye neden olacağını düşünüyor.

'Bankaları kötü etkiler'

Bizim Menkul Değerler'den yapılan analizde not indiriminden daha çok bankaların etkilenebileceği belirtiliyor.

"Hali hazırda fon maliyetlerini şu anda Fitch notuyla karşılayan Türk bankacılık sektörünün, indirim gelmesiyle birlikte maliyetleri artacağından, bankacılık sektörü öncülüğünde borsada satış baskısı beklemek daha doğru olabilir" ifadelerine yer verilen analizde, Fitch'in beklenenin aksine bir not indirimine gitmemesi halinde ise döviz kurlarında geri çekilmeler ve bu geri çekilmelere bağlı olarak BIST'teki güçlü duruşun süreceği vurgulanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir