Fitch: Çin'in faiz kararı bankalar için negatif

Fitch Ratings, Çin MB'nin faiz kararının bankalar için negatif olacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin Merkez Bankası'nın faiz kararının 2015 yılında Çin bankalarının net faiz marjları üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti. 

Fitch Ratings'in internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Çin Merkez Bankası'nın bir yıllık gösterge borç verme faizini 40 baz puan aşağı çekerek yüzde 5,6'ya indirmesinin, Çin bankalarını negatif yönde etkileyebileceği kaydedildi. 

Açıklamada, Çin Merkez Bankası'nın faiz kararının bankaların bilançolarını, mikro ve küçük işletmeler gibi daha fazla kar getirme olasılığı bulunan daha riskli alanlara kaydırmak konusunda itici güç olabileceğine dikkat çekildi. 

Çin'de otoritelerin, bankaların daha küçük işletmelere, daha düşük faizlerle kredi vermesini desteklediği vurgulanan açıklamada, bankaların kredi risk algısı açısından bu yönde bir değişim yaşanması halinde, bankaların kayıplarını telafi edememe riski ile karşılaşabileceği uyarısına yer verildi. 

Açıklamada, Çin Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin, "Fitch, faiz kararının bankalar için negatif olduğunu düşünmektedir. Bu durum kredi derecelendirme kuruluşunun bankacılık sektörünün performansına yönelik olumsuz görünümünü güçlendirmektedir" ifadeleri de kullanıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir