Fitch, İzmir'in kredi notunu teyit etti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli 'BBB- durağan' ve ulusal uzun vadeli AA+(tur) olan kredi notunu korudu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Aralık 2014 raporunda İzmir Büyükşehir Belediyesi için verilen 'yatırım yapılabilir' seviyesindeki kredi notunu teyit ettiği belirtildi. 

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Fitch'in son raporunda İzmir'in yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli 'BBB- durağan' görünümlü kredi notu ile 'AA+(tur) durağan' görünümlü ulusal uzun vadeli notunu teyit ettiği ifade edildi. 

Açıklamaya göre, raporda "TL'nin değer kaybetmesine rağmen kurumun yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin büyük bir bölümü için fon biriktirdiği ve ihtiyatlı bir borç yaklaşımı sergilediği kaydedilerek 2016 yılında belediyenin doğrudan riskinin cari gelire oranının yüzde 40'ın altında kalmasının beklendiği" kaydedildi.  

Raporda, "2014-2016 döneminde İzmir'in doğrudan borcunu amortize etmesi ve cari dengesinde tahmin edilen artışla birlikte doğrudan riskin cari dengeye oranının 1'in altında kalmasının beklediği, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mali gücünün devamıyla beraber kredi notunun da olumlu yönde seyir gösterebileceği, belediyenin 2014-2016 döneminde yüzde 55-60 arasındaki faaliyet marjlarını sürdürmesinin beklendiği, 6360 sayılı yasayla beraber yeni eklenen ilçelere yapılacak yatırımların sermaye yatırımlarında herhangi bir bozulmaya neden olmasının beklenmediği" bilgilerinin yer aldığı da aktarıldı. 

Kocaoğlu: Tutarlı politikaların sonucu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kredi notlarının bir kez daha teyit edilmesinden memnuniyet duyduklarını, 2013 yılında iki derecelendirme kuruluşunun "yatırım yapılabilir" seviyeye yükselttiği notları, uyguladıkları politikalarla koruduklarını ifade etti. 

Hazine Müsteşarlığı'na olan borcun bitmesi, olumlu borç göstergeleri ve uluslararası piyasalardan sağladıkları ucuz ve uzun vadeli finansmanın bu notun teyidinde önemli rol oynadığını kaydeden Kocaoğlu, "Birçok ülkenin kredi notlarının düşürüldüğü bir ortamda elde ettiğimiz bu başarı son 10 yılda izlediğimiz ayakları yere basan ve tutarlı politikaların kararlılıkla uygulanmasının sonucudur" görüşünü aktardı. 

Kocaoğlu, kredi notu teyidinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ucuz ve uzun vadeli finansmana erişimini daha da kolaylaştırmasını beklediğini de kaydetti. 

Notlar ne anlama geliyor? 

Kredi derecelendirme kuruluşlarına göre "AA+(tur)" notu, "yüksek kredi kalitesi güçlü ancak ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip" olduğu anlamına geliyor. 

"BBB-" kategorisi ise "iyi kredi kalitesi, elverişli ancak ekonomik koşullardaki değişimlerin etkisine nispeten açık finansal yükümlülüklere uyma kapasitesi" olduğunu gösteriyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir