Fitch Ratings: Not indirimleri artırımları geçecek

Global kredi notlarının görünümün geçen yıldan daha zayıf olduğunu bildiren Fitch, bu yıl ülke kredi notlarında indirimlerin, artırımlardan daha fazla olması olasılığına işaret etti. Kuruluş ayrıca global büyüme tahminlerini de değiştirdi. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, global kredi notlarının görünümünün tüm sektörlerde bir yıl öncesine göre daha negatif olduğunu bildirerek, ülke kredi notlarının indirim sayısının fazla olabileceğini belirtti. Global büyüme tahminini artırırken, Çin ve Euro Bölgesi için beklentisini düşürdü.

Fitch bugün yayınladığı Global Kredi Görünümü Raporu'nda, "En büyük zorluklara şüphesiz ki tüm sektörlerdeki gelişmekte olan piyasa ihraçıları karşı karşıyalar, ancak bu global bir trend" ifadelerine yer verildi.

'Sektörlerin büyük çoğunluğunda negatif'

Fitch'in Kredi Piyasası Araştırma Ekibi Müdürü Monica Insoll yaptığı değerlendirmede, "Görünüm eğilimi, gelişmiş piyasa kuruluşları için de sektörlerin büyük çoğunluğunda negatif" dedi.

Raporda, Fitch'in ülke kredi notlarının yüzde 21'inde görünümün negatif olduğu ve bunun bu yıl ülke kredi notlarında indirimlerin, artırımlardan daha fazla olması olasılığına işaret ettiği vurgulandı.

Fitch'in ülke kredi notlarında indirimleri geçtiğimiz 2 yılda artırımların üzerinde gerçekleşti.

Bankalar için negatif görünümün yüzde 11, şirketler için yüzde 10 olduğunu ifade eden Fitch, en büyük zorluklarla karşı karşıya olan sektörler içinde doğal kaynaklar ve geleneksel perakendenin yer aldığını vurguladı.

Avrupa'da büyüme artacak, Euro Bölgesinde ve Çin'de düşecek

ABD'de ekonomik büyümede beklenen atışın şirketler için pozitif olmasını beklediklerini ifade eden Fitch, ancak Fed'in faiz artırımı yapması olasılığının ise aynı şekilde pozitif olmadığını belirtti.

Raporunda bu yıl global ekonomide büyümenin ABD'de yapılacak yatırımlarla yüzde 2,5'ten 2,9'a çıkacağını tahmin eden Fitch, Euro Bölgesi'nde ise büyümenin yüzde 1,6'dan 1,4'e, Çin'de yüzde 6,7'den 6,4'e düşeceğini öngördü.