FKB, Samsunlu KOBİ'lere faktoringi anlattı

Finansal Kurumlar Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen "KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara" toplantılarının üçüncü durağı Samsun oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT

SAMSUN - Bankacılık dışı finans sektörünü Anadolu'daki işletmelere daha iyi anlatabilmek adına yola çıkan Finansal Kurumlar Birliği'nin yeni durağı Samsun oldu. Finansal Kurumlar Birliği (FKB); Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve KOSGEB desteği ile gerçekleştirilen toplantıda Samsunlu KOBİ'lere faktoring finansman modelinin önemi ve avantajları anlatıldı.

Gazeteci Noyan Doğan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Faktoring desteği ile "KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara" buluşmasına Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar, KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, BDDK Bankacılık Baş Uzmanları Onur Vural, Orta Karadeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bahri Uğurlu katıldı.

Samsun Valisi Şahin:
Rusya ile normalleşen ilişkiler, bahar havası getirdi

Türkiye 15 Temmuz gibi çok çirkin ve kabul edilemez bir darbe girişimi yaşadı. Bu ister istemez bizlerin, sanayicilerin, işadamlarının, yatırımcıların ve bankaların kimyasını bozdu. Bundan dolayı bu süreci hızlı bir şekilde telafi etmemiz ve geçiştirmemiz gerekiyor. Bir taraftan hükümetimiz ciddi kararlar alıyor, diğer taraftan sanayicilerimiz, yatırımcılarımız ve iş adamlarımız bunu aşmakla ilgili olarak çaba sarf ediyorlar.

Samsun'un önemli ve şanslı bir şehir olduğunu söyleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Çünkü Rusya ile yaşadığımız uçak krizi bizi ciddi anlamda sarsmış olmasına rağmen, uçak krizinin arkasındaki sorun çözüldükten sonra Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Putin ile Petersburg'da yaptığı görüşmelerinden sonra ülkemizde ve ilimizde bahar havası oluştu. İlimizdeki iş adamları, sanayiciler hızlıca Rusya ile eski dostlarla hemen iletişime geçerek faaliyetlerini artırdılar. Kobilerin en önemli özelliklerinden biri de çok hızlı adapte olabilmeleridir. Onun için gerek Rusya, gerek eski Sovyet coğrafyası bizim için çok önemli bir kapı olduğunu düşünüyorum. Bankacılık sektörü itibariyle de Samsun şanslı illerden birisidir" diye konuştu.

Dünyada üç ülkede cerrahi alet üretildiği bilgisini veren Vali Şahin, "Bunların biri Almanya, biri Pakistan, diğeri ise Türkiye'de Samsun'dur. İlimizde 15-16 bin parça farklı türde cerrahi alet üretiliyor. Almanya bu sektörde 105 bin kişi çalıştırıyorken, biz bin beş yüz, bin altı yüz, şimdi ise bin yedi yüz kişi çalıştırıyoruz. Umarım bu sektörle ilgili hükümetimiz ciddi kararlar alır. Bu vesile ile sizin sayenizde de bu sektörü duyurmuş oluruz. Bizim temennimiz, küçük ve orta boy işletmelerin özellikle şehrimize, sonra ülkemize ekonomik anlamda çok ciddi kazançlar sağlamasıdır. Katılımınızdan dolayı hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz:
Üretenin her zaman yanındayız

Türkiye'nin üreten kentlerinde düzenlenen ekonomi panellerinden birine Samsun olarak ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise "Samsun limanları, serbest bölgesi ve Türkiye'nin ilk lojistik köyü ile Karadeniz'in lojistik üssü konumunda bir şehir oldu. Küresel rekabetin hız kazandığı günümüz dünyasında, üretimi, istihdamı, gelirimizi arttırmak için artık sınırları aşmak zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak daima üretene destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Samsun'un ekonomik anlamda tarihini değiştirecek projelerden biri olan Lojistik Köyümüz 2023 hedeflerimiz doğrultusunda da büyük önem taşıyor" diye konuştu.

FKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Baydar:
KOBİ'lere faktoringi daha iyi anlatmak için buradayız

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar, Türkiye ekonomisinin dinamosu KOBİ'lerin en önemli sorununun öz kaynak yetersizliği ve krediye erişimdeki güçlük olduğuna işaret ederek, “Rekabet ve üretim güçlerini artırmak için küçük işletmeler çözüm yolları arayışında. Bu noktada Türkiye'nin birçok noktasında KOBİ'lere ulaşmak ve onlara destek olacak finansman yöntemlerini anlatıyoruz. Denizli ve Bursa'nın ardından Samsun'dayız” diye konuştu.

Alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırması amacında olduklarını söyleyen Baydar, “Bu nedenle Samsunlu KOBİ'lerimize ve Türkiye genelinde tüm KOBİ'lerimize finansmana erişimde kolaylık sağlamak bizler için çok önemli” dedi.

Ticaretin dönmesine ve reel ekonominin büyümesine destek olmaya çalıştıklarını kaydeden Baydar, faktoringle sadece finansman sağlamadıklarını, alacaklara garanti vermek ve tahsilat gibi iki önemli ulvi hizmetlerinin de olduğunun altını çizdi. Faktoring hizmetinin Marmara ve Ege'de daha aktif kullanıldığını, buna karşın Anadolu'da çok iyi tanınmadığını kaydeden Baydar, Samsunlu KOBİ'lerin de henüz faktoring hizmetlerinden yeterli düzeyde faydalanamadığını dile getirdi.

GSMH açısından Türkiye'nin 15'inci büyük kenti olan Samsun'un toplam faktoring cirosundaki payının sadece binde 2,5 olduğuna vurgu yapan Baydar, “Amacımız, ticari alacaklar vasıtasıyla firmaların kendi aktifleriyle büyümesini sağlamak. İşte bu nedenle de Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ'lere faktoringi daha iyi anlatmak için buradayız” dedi. 3 saat süren toplantıda işletmeler, firma sahipleri faktoring ve diğer destekler konusunda sorularına yanıt buldu.

Tedarik Zinciri Finansman e-portalı yolda

Toplantı sonrası DÜNYA'ya, FKB'nin üzerinde uzun süredir çalıştığı Tedarik Zinciri Finansman e-portalı hakkında bilgi veren Baydar, “Geleneksel tedarikçi finansmanı bir faktoring çeşidi olarak uygulanıyor. Söz konusu e-portal ise bu hizmette daha efektif yararlanabilmesini sağlayacak. FKB çatısı altında kurulacak sistem altyapısı ile alıcılar, çoklu tedarikçiler ve finans kurumları elektronik ortamda verilen onaylarla ilerleyen basit bir mekanizmaya kavuşacak” dedi. Baydar, e-portalı 2017 yılı başında hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

FKB Yönetim Kurulu Başkanı Cantekin:
Aracılık maliyetleri düşürülmeli

DÜNYA'ya değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, ana fonlama kaynağı olan bankalarda maliyetlerin aşağı inmesini desteklediklerini belirterek, “Faizlerdeki düşüşü ve maliyet yönündeki her iyileştirmeyi biz de müşterilerimize yansıtacağız" dedi. Banka dışı finansta, sermaye piyasası yoluyla sağlanan kaynaklar üzerindeki munzam karşılık yükü ile müşterilere sunulan aracılık maliyetlerinin de düzeltilmesini beklediklerini söyleyen Cantekin, “Bilgi eksikliği mi, ön yargı mı yoksa kasıt mı bilemiyorum ama bu konularda iyi niyetli yaklaşımların ve söylemlerin eyleme dönüşemediğini görüyoruz” dedi.

ABD'deki yeni dönemi de değerlendiren Cantekin, "Trump, seçim kampanyalarındaki marjinal taahhütlerini fiiliyata dönüştürürken o kadar agresif olmayacaktır. Cumhuriyetçi bir iktidar sermaye piyasalarını desteklemeye, ekonomik aktiviteleri canlandırmaya dönük politikalar izleyecektir. Dünya ekonomisi ve ticareti açısından genişletici bir politika göreceğiz. Tabi yeni dönemde doğal olarak faiz oranlarında yukarı yönlü baskı yaşanacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir