Fon yöneticilerinin 2. çeyrek tahminleri

Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği “Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi” sonuçları, ikinci çeyrekte altında yukarı yön beklentisini ortaya koydu. Fon yöneticileri borsada ise geçtiğimiz yılların favori sektörü olan 'bankacılık' hisselerinden uzaklaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fon Yöneticileri 2018 2. Çeyrek Dönem Beklenti Anketi, çoğunluğunu Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinin oluşturduğu 17 fon yöneticisinin katılımıyla 26-30 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

İkinci çeyrekte üç ana etken belirleyici

Fon yöneticilerine göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin kararlar, dış siyasi gelişmeler ve Ortadoğu ile iç siyasi gelişmeler ikinci çeyrekte piyasaların yönünde belirleyici faktörler olacak. Anketin “Diğer” seçeneğine gelen cevaplar ise, “küresel para akışı”, “yurtiçi iktisadi temeller” ve “ticaret savaşları” olarak belirtildi.

Piyasalarda belirleyici olacak etken                 yüzde
 FED para politikası kararları                               35
 İç siyasi gelişmeler                                              18
Avrupa’da ekonomik ve siyasi gelişmeler          -
 Dış siyasi gelişmeler ve Orta Doğu                    29
TCMB para politikası kararları                             -
 Çin ve Uzakdoğu ekonomik verileri                     -
 Diğer                                                                       18

Hisse ve altın favori

Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi’nde ikinci çeyrek dönemin en fazla tercih edilecek yatırım araçlarının hisse senedi ve altın olacağı ortaya konuldu. Ankete katılanların yüzde 35’i tercihlerinin hisse senedi olduğunu belirtirken, yüzde 29’u altını işaretledi. Geçen çeyrek dönem anketine göre altın daha fazla fon yöneticisi tarafından tercih edildi.

Yatırım aracı hangisi olur?                       yüzde
Kısa vadeli hazine bonosu/repo              6
Hisse senedi                                              35
Altın                                                             29
Özel sektör tahvili                                       6
Euro/dolar                                                  18
Emtia                                                             -
Uzun vadeli tahvil                                        -
Eurobond                                                      6

Enflasyon yine en önemli gösterge

Fon yöneticilerinin takip edeceği en önemli ekonomik göstergeyi sorgulayan anket sorusuna verilen cevaplar son üç çeyrekteki gibi değişmedi ve enflasyon yine ilk sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 59’unun belirttiği enflasyonun dışında diğer iki gösterge döviz kuru ve cari açık oldu.

İkinci çeyrekte gözler gelişmekte olan piyasalarda

Fon yöneticileri, küresel hisse senedi piyasalarında ikinci çeyrekte en iyi performansı gelişmekte olan piyasalardan bekliyor. ABD ve Avrupa ikinci sırayı paylaşırken, “Diğer” tercihinde cevap Çin olarak belirtildi.

Altında yükseliş bekleniyor

İkinci çeyrekte altında yukarı hareket beklentisi bariz şekilde anket sonuçlarına yansıdı. Petrol için ise belirgin bir yön tercihinin öne çıkmadığı gözlendi.

Anket katılımcılarının yüzde 88’i Altın için yukarı yön beklentisinde olduklarını belirttiler.

Petrolde yukarı ve yatay seyir bekleyenler eşit oranda dağılırken, aşağı yön beklentisi ise daha az katılımcı tarafından ifade edildi.

Kıymetli maden fonları tavsiye ediliyor

İkinci çeyrek için yatırım fonu türü tavsiyelerinde kıymetli madenler fonları öne çıkarken, hisse senedi fonları hemen arkasından takip etti. Anket katılımcılarının yüzde 65’i tavsiye listesinde en fazla kıymetli madenler fonlarına yer verdi. Hisse senedi fonları yüzde 59 ile ikinci sırada yer alırken, en yakıp takipçileri yüzde 35 ile Değişken fonlar oldu.

Diğer seçeneğini işaretleyen katılımcıların tercihleri ise döviz, karma, döviz serbest fon, Yabancı hisse senedi ve yabancı borçlanma araçları fonları olarak belirtildi.

Bankacılık listeye giremiyor

Fon yöneticilerinin borsada sektör tercihleri giderek farklılaşıyor. Geçtiğimiz yılların favori sektörü bankacılık artık listelere fazla giremezken, çeyrek dönemler itibariyle de tercihler değişkenlik gösteriyor. İkinci çeyrek için demir-çelik listelerde en fazla yer verilen sektör olurken, onu perakende ve enerji takip etti. Telekomünikasyon, havayolları, petrokimya, cam, çimento ve bankacılık diğer dikkat çeken tercihler oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir