Foreks, Anadolu'ya yayılacak

Foreks piyasasında işlem hacmi her geçen gün katlanarak büyüyor. 2014 yılını 7.7 trilyon TL işlem hacmi ile kapatan sektörde bu yıl hedef 10 trilyon TL düzeyinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sermaye piyasalarına çalım atan, her geçen gün yatırımcı sayısını ve işlem hacmini büyüten foreks piyasasının bu yıl gündeminde Anadolu’daki yatırımcıya daha çok ulaşma hedefi var. Geçen yıl 7.7 trilyon TL hacme imza atan piyasada bu yıl hedef 10 trilyon TL’ye ulaşmak. Bu piyasa için son 2 yılın hacmini neredeyse 1 yılda başarmak demek. 

Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetimi altına girdiği 2011 yılının ‘milat’ olduğu foreks piyasası, bugün gelinen noktada 4 yıl önceki resimden çok farklı bir çizgiye sahip. O dönemde “merdiven altı” olarak tabir edilen şirketlerin ağırlık kazandığı piyasada yatırımcı mağduriyetleri kamuoyunun gündemini oluşturuyordu. Yetkili olmayan birçok kuruluşun yatırımcıları mağdur etmesi ile ‘kumar’ olarak adlandırılan foreks piyasasında, bugün gelinen noktada SPK denetimi, hem hesapların güvence altına alınması hem de lisanslı aracı kurumların eğitim ve seminerleri ile artık daha bilinçli bir yatırımcı kitlesine sahip. 

Sermaye piyasalarının büyümesi, yatırımcı tabanının genişlemesi ve Türkiye’de finansal bilincin artmasına yönelik yapılan aracı kurumların tanıtım faaliyetleri de artık büyük şehirlerin dışına taşıyor. Anadolu’nun pek çok şehrinde  “Türkiye’de finansal bilincin artması ve Forex piyasasının doğru tanınması” misyonuyla verilen seminerlere özellikle Diyarbakır, Van gibi Doğu Anadolu Bölgesi'nin çok ilgi gösterdiği belirtiliyor. 

Hacim katlanarak büyüyor 

Foreks piyasası regüle edilmesi ardından hem yatırımcı sayısı hem de işlem hacmi olarak hızla büyüdü. Piyasasının büyümesinde foreks piyasasında erişilebilirlik ve işlem yapmanın kolay olması, kaldıraç kullanma imkanı, hem aşağı yönlü hem de yukarı yönlü hareketlerden kazanç sağlama fırsatları etkili oldu. Dünyada gerçekleşen günlük foreks işlem hacminin 5.5 trilyon dolar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Foreks piyasasının Türkiye’de gelişimine bakıldığında, 2012'de foreks işlem hacmi 2 trilyon 361 milyar TL iken, 2013'te 4 trilyon 956 milyar TL'ye yükseldi. 2014 yılında ise 7,7 trilyon TL işlem hacmi gerçekleşti. Bu yıl ise 10 trilyon TL olması bekleniyor. 2014'te 78 bin 755 olan foreks piyasası yatırımcılarının sayısı ise, bu yılın ocak sonu itibariyle 82 bin 947’ye ulaştı. Ancak foreks piyasasındaki yatırımcıların 55 bininin aktif olarak işlem yaptığı gözlemleniyor.

 

584.jpg

Konsolidasyon kaçınılmaz

Bu arada sektörde faaliyet gösteren aracı kurum sayısı 36. Sektörün önde gelen temsilcilerine göre, bu sayı şu anda fazla. Sektörde, artan rekabet ve maliyetler nedeniyle bir konsolidasyon yaşanması da kaçınılmaz olarak görülüyor. Öte yandan sektör temsilcileri, iddialı sloganlar kullanılmasına ve yüksek vaat içeren reklamların yapılmasına tepki gösteriyor. Bunun için de bir yaptırım uygulanması gerektiğine inanıyorlar. Bu kapsamda Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin reklam ve sloganlarla ilgili bir çalışması bulunuyor. 

Ayrıca, sektörde 1/100 kaldıraç oranının indirilmesine de olumsuz bakılıyor. Türk yatırımcısının kaldıraçlı işlemlerde favori enstrümanı herkesin hakkında en fazla bilgiye sahip olduğu dolar/ TL ve Euro/TL döviz çiftleri geliyor. Bunun hemen ardından dünyada da en çok işlem gören euro/dolar paritesi ve tabi alışkanlıkların en parlayanı altın geliyor.

Borsa Finans Servisi'mizin hazırladığı FOREKS dosyası bugün gazeteniz DÜNYA'da...