Garanti'den Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi

Garanti Bankası, tarımsal sulamada, tasarruflu yöntemlerin yaygınlaştırılması için "Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi" verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Garanti Bankası, su kullanımının büyük bölümünü oluşturan tarımsal sulamada, tasarruflu yöntemlerin yaygınlaştırılması amacıyla, daha önce Tarımsal Ekipman Kredisi kapsamında finanse ettiği sulama sistemleri yatırımlarını, çok daha uygun koşullarla destekleyeceği "Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi"ni üreticilerin hizmetine sundu. 

İklim değişikliğine uyum açısından büyük önem taşıyan sürdürülebilir sulama tekniklerine sağlanacak krediyle, kaynağından alınan suyun tarla içine dağıtıldığı damla, yağmurlama veya mikro yağmurlama sulama sistemleri kurulması ve bu sistemlerin otomasyonu konusundaki ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor. 

Modern basınçlı sulama sistemi kullanan veya kullanacak üreticilerin elektrik temini, derin kuyu açılması, derin kuyu teçhizatı ve suyun kaynağından tarlaya taşınması gibi konulardaki kredi talepleri de Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi kapsamında değerlendiriliyor.  

İpotek teminatlı, maksimum 60 ay vadeli ve yüzde 1,15 faiz oranlı kredinin ödemeleri, hasat dönemlerine göre 3 ya da 6 aylık dönemlerde veya yılda bir olacak şekilde planlanabiliyor. Kredi başvurularında, standart belgelerin yanı sıra kurulacak olan tarımsal sulama sisteminin maliyetini ve yapısını gösteren proje raporu da isteniyor. 

Garanti Bankası, Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi'yle, ana destekçisi olduğu ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Türkiye'de hayata geçirilenCDP Su Programı'nın çalışmalarına dikkat çekmeyi, su konusuna duyarlı yatırımlar için finansmana ulaşmayı kolaylaştırmayı hedefliyor.  

Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Türkiye'de tarım sektörünün, su tüketiminin yüzde 70'inden sorumlu olduğunu belirterek, artan nüfus, değişen üretim alışkanlıkları ve kentleşme gibi nedenlerle su talebinin sürekli arttığını belirtti. 

Enerji ve gıda güvenliği, sağlık, iklim değişikliğinin etkilerine uyum, ekonomik kalkınma gibi pek çok alanı doğrudan ilgilendiren su konusunun, sürdürülebilir ve entegre bir anlayışla yönetilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Karadere, şunları kaydetti: 

"Bu nedenle kendi ofis ağımızdan, finansman sağladığımız projelere kadar uzanan önlemlerle, bu anlayışı azami düzeyde destekliyoruz. Ek olarak, su tüketiminin büyük bir bölümünü oluşturan tarım amaçlı su kullanımında da, çiftçilerimizin geleneksel yüzey sulaması yerine yüzde 90'a varan verimdeki sulama sistemlerini kullanmasını destekleme kararı aldık. Bu kapsamda 'Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi'ni üreticilerimizin hizmetine sunduk. Üreticiler, Türk tarımı için kritik öneme sahip olduğunu düşündüğümüz kredi ile damla, yağmurlama veya mikro yağmurlama sulama sistemlerinin kurulması, bu sistemlerin otomasyonunun gerçekleştirilmesi gibi konulardaki yatırımlarını rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. İpotek teminatlı kredideki vade 60 aya kadar uzayabiliyor, üreticilerimiz kredinin geri ödemesini hasat dönemlerine göre planlayabiliyor. Garanti Bankası olarak, sürdürülebilir tarımın yaygınlaşmasına katkı sağlayacak ürün ve hizmetlerimizle, önümüzdeki dönemde de 'Tarımın Destekçisi, Üreticinin Garantisi' olarak çiftçilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir