Garanti'den tarımsal sulamaya özel kredi

Banka, uygun vade ve faiz oranlarına sahip "Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi" paketiyle, güneş enerjisine dayalı sulama sistemi projesine finansman sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Garanti Bankası, tarımsal sulamada tasarruflu yöntemlerin yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye'de bir ilke imza atarak güneş enerjisinin sulamada kullanılmasını desteklemeye başladı.  

Banka, uygun vade ve faiz oranlarına sahip "Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi" paketiyle, güneş enerjisine dayalı sulama sistemi projesine finansman sağladı. Garanti'nin finanse ettiği ve Türkiye'de güneş enerjisinin tarımsal sulamada kullanıldığı 10 yatırımın en büyüğü olarak Şanlıurfa'da hayata geçirilen projede, 800 metrekare güneş paneliyle 65 kilovatsaat enerji elde edilerek, 450 dekarlık arazinin sulanması sağlanıyor. 

Proje kapsamında, Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan güneş enerjisi ile modern sulama teknikleri birleştirilerek, karbon salımı sıfır olan, toprak ve su kaynaklarıyla dost sürdürülebilir bir sulama tekniği benimseniyor. 

Çevreye olan etkilerin asgari düzeye indirilmesinin yanında, sulamada karşılaşılan yüksek elektrik maliyetinin düşürülmesi, yaz aylarında yaşanan elektrik kesintilerinde enerji temininde süreklilik sağlanması hedefleniyor. 

Fosil yakıt kullanımına alternatif olan kesintisiz ve yenilenebilir enerjiyle, tarımsal sulamada maliyetleri azaltıp verimliliği artırmaya örnek teşkil eden projenin, 3 yıl içinde kendini amorti etmesi bekleniyor. 

"Tarımsal Sulama Sistemleri kredisini üreticilerimizin hizmetine sunduk" 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, konuya ilişkin açıklamasında, tarım sektöründe maliyet yönetiminin, verimlilik ve sürdürülebilirlik adına kilit rol oynadığını belirtti. 

Sürdürülebilir enerji üretimi ve verimli sulama teknikleriyle su kaynaklarının aşırı tüketiminin engellenmesi, sürdürülebilir ekonomiye geçişte başlıca gündem maddeleri arasında yer aldığını dile getiren Karadere, banka olarak kendilerinin de, ofis içi faaliyetlerinden başlayıp finansman sağladıkları projelere kadar uzanan geniş bir yelpazede bu yaklaşımı benimsediklerini, buna uygun önlem ve ürünler geliştirdiklerini ifade etti. 

Karadere, bu kapsamda, su tüketiminde en büyük kalemi oluşturan tarım amaçlı su kullanımını verimli hale getirmek amacıyla, modern sulama sistemlerini destekleyen "Tarımsal Sulama Sistemleri Kredisi"ni üreticilerin hizmetine sunduklarını kaydederek, ancak tarımsal sulamada, yenilikçi sistemleri besleyen enerji kaynaklarının çevre dostu olmasının da aynı derecede öneme sahip olduğunu vurguladı.  

Bu anlayışla, güneş enerjisinin tarımsal sulamada kullanılmasını desteklemeye karar vererek, henüz çok yeni olan uygulamaya Türkiye'de finansman sağlayan ilk banka olduklarını aktaran Karadere, sürdürülebilir tarımın yaygınlaşmasına katkı sağlayacak ürün ve hizmetleriyle, gelecek dönemde de üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir