Garanti’ye rekor talep geldi

Garanti Bankası'nın 2013 yılında aldığı 1.2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisini yenilemek için gerçekleştirdiği işlem, piyasada 1.64 milyar dolarlık rekor taleple karşılandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Geçtiğimiz gün müthiş bir hisse satışı ile çoğunluk hissesi İspanyol ortağı BBVA'ya geçen Garanti Bankası dün de dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere 2013 yılında aldığı 1.2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisini rekor bir taleple yeniledi. 

Garanti Bankası’nın, dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere 2013 yılında aldığı 1.2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisini yenilemek için gerçekleştirdiği işlem, piyasada 1.64 milyar Dolar’ın üzerinde rekor taleple karşılandı. Gelen talep, işlem tutarının yüzde 137'sinin üzerinde gerçekleşti. Kredinin toplam maliyeti Libor/ Euribor+90 bps olarak açıklandı. 18 ülkeden 39 bankanın katılım gösterdiği, 318.75 milyon dolar ve 785 milyon euro olmak üzere 2 dilimden oluşan kredinin anlaşması imzalandı. 

BBVA, büyük hissedar oldu 

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Garanti, bugüne kadar bir Türk Bankası tarafından gerçekleştirilen sendikasyon kredileri arasındaki en yüksek taleple karşılaştı. Buna rağmen, tutarlı ve öngörülebilir borçlanma profilini güçlendirme geleneğini bozmayarak, işlem tutarını sadece yüzde 108 oranında yeniledi. Garanti’nin güçlü uluslararası bankacılık ağı, deneyimli ekibi ve potansiyel iş alanları yaratmadaki kabiliyeti, bu başarıda bir kez daha kendini gösterdi. Uluslararası banka ve yatırımcıların Türkiye’de çalışmak isteyeceği 1. banka olma vizyonumuzu ve sektördeki öncülüğümüzü sürdüreceğiz” dedi. 

Öte yandan geçtiğimiz perşembe günü Doğuş Grubu, Garanti Bankası sermayesinin yüzde 14.89'una karşılık gelen toplam 625.4 milyon nominal TL değerde hisseyi 5.5 milyar TL'ye BBVA'ya satmak üzere 19 Kasım'da bir hisse devir sözleşmesi imzaladığını duyurmuştu. BBVA son alımla birlikte Garanti Bankası'nda hisse payı yüzde 39.9'a çıkarken, Doğuş Grubu'nun hisse payı ise yüzde 9.33'e inmişti. BBVA Garanti Bankası'nın yüzde 24.89'u için 2010 yılında 5.8 milyar dolar ödemiş, daha sonra eski ortaklardan GE'nin bankada kalan hisselerini de alarak payını yüzde 25.01'e yükseltmişti. BBVA'nın Doğus Grubundan satın almak üzere mutabakata vardığı hisselerin devri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurulu da dahil olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki ilgili resmi merci onaylarının alınmasını takiben gerçekleştirilecek.

2015 daha iyi bir yıl olabilir 

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “2015 yılının 2014’ten biraz daha iyi bir yıl olma ihtimalini öngörüyorum” dedi. Özen, yabancı yatırımcıların, Türkiye’nin hala çok büyük potansiyeli ve büyüme potansiyeli olduğunu düşündüklerini ve bankacılık sektörünün önünün açık olduğunu dile getirdiklerini söyledi. BBVA özelinde ise son 3 yıldır Türkiye’yi de, bankayı da çok iyi tanıdıklarını belirten Özen, “Bu karar onlar için çok da zor olmadı” dedi. Özen, “2015 yılının 2014’ten biraz daha iyi bir yıl olma ihtimalini öngörüyorum. Sektörün aktif büyüklüğünde artış yüzde 10’a doğru yaklaşabilir. Kredilerde yüzde 17’lik bir büyüme görülebilir. Karlılıkta yüzde 3 ila 5 arasında bir artış beklemek de makul olur. Garanti Bankası’nın ise 2015 yılında sektörün biraz daha üzerinde bir performans gerçekleştireceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir