'Geleneksel firmalara yenilikçi çözümleri anlatamıyoruz'

TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, geleneksel yöntemlerle çalışan firmalara yenilikçi çözümleri anlatmakta zorluk çektiklerinin altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ESER

İSTANBUL - TEB Nakit Yönetimi Akademisi, nakit yönetimi alanındaki güncel gelişmeleri ve trendleri paylaşmak amacıyla bu yıl ikincisi kez bilgilendirme toplantısı düzenledi. İstanbul’da düzenlenen etkinlikte, alanında uzman isimlerin katıldığı dört farklı konuda panel yapıldı. TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, akademi ile yüzde 97 oranında müşteri memnuniyeti yakaladıklarını belirterek, bu yıl da alacak riski yönetimi, etkin işletme sermayesi yönetimi, dijitalleşen dünya, farklı banka bağlantı yöntemleri ve entegrasyon seçenekleri ve yeni çek yasası gibi güncel konulara değinildiğini belirtti. Nakit yönetimi deyince ilk akla gelen banka olma hedefiyle çalıştıklarını belirten Henden, bunun için tahsilat ve ödemelerde işleri kolaylaştıracak, verimliliği artıracak ve riskleri yönetmeye yardımcı olacak inovatif ürünler yaratmaya devam ettiklerini söyledi.

“TEB olarak, yeni ürünler geliştirip, dijital çözümlere yatırım yapıyoruz” diyen Henden, geleneksel yöntemlerle çalışan firmalara yenilikçi çözümleri anlatmakta zorluk çektiklerinin altını çizdi. Henden, şöyle devam etti: “Aslında müşterilerimiz ile sıkıntıları aşmaya çalışırken çağın şartlarına uygun yeni çözümler ortaya çıkıyor. Bizde burada bulduğumuz yeni ürünleri diğer müşterilerimiz ile paylaşıyoruz. Türkiye’deki yabancı firmalar korumacı ürünlere yerli firmalardan daha fazla yatırım yapıyor. Özellikle nakit akışlarını yönetme konusunda eksikler var. Burada planlamaların iyi yapılması ve firmaların öncelik olarak kendi üretimlerinden para kazanmayı hedeflemesi gerekiyor. Büyük dalgalanmaların yaşandığı piyasalarda önümüzü görmek zorlaşıyor. Burada borç-alacak ilişkisi ve nakit yönetimi için çok çeşitli enstrümanlar var. Bunların kullanımın yaygınlaşması gerekiyor.”

Bu yıl sanal hesap şeklinde hayatı kolaylaştıracak yeni bir tahsilat- mutabakat ürününü hayata geçirdiklerine de değinen Henden, “Bunun yanı sıra dünyada ilk kez ödeme uyum süreçlerini dijitalleştirecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle büyük, kurumsal firmaların daha gelişmiş ve özelleşmiş ihtiyaçlarına yönelik ürün geliştirme ve uygulama faaliyetlerimizle rakiplerimizden farklılaşıyor, öne çıkıyoruz. Bu gücümüzle bugün çok sayıda büyük kurumsal müşterinin ana nakit yönetimi bankası konumuna geldik” dedi.

“BNP Paribas’ın gücünden yararlanacağız"

Kurumsal bankacılıkta bu yıl yatırım kredilerine daha fazla yöneleceklerini belirten Henden, “Stratejik ortağımız BNP Paribas’nın gücünden yararlanacağız. Satın alma ve birleşme işlemlerinde daha fazla var olacağız. Çok uluslu şirketlere özel çözümlerimiz ve özel bir organizasyonla hizmet veriyoruz. Şu anda 44 farklı ülkeden bin 300’e yakın çok uluslu firma ile çalışıyoruz. İnovatif ve dijital ürünlerimizle, geliştirdiğimiz altyapımız ile proaktif önerilerle gelen, danışman banka imajımızı güçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

"Karekodlu çek sayesinde olası zararların önlenmesi mümkün"

Uzman konuşmacı bölümünde "Karekodlu Çek Uygulaması, Elektronik Çek ve Çek Kanunu’ndaki Son Değişiklikler" başlıklı konuşmasıyla yer alan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ticarette gerekli olan şeffaflık için önemli bir adım olan Karekodlu Çek uygulamasının 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale geleceğinin altını çizdi. Akdeniz, "Günümüzde sermayeyi korumanın ve güvenli bir ticari hayatın yolu iş yaptığınız, vadeli mal sattığınız kişileri tanımaktan geçiyor. Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor ve bundan birçok kişi zarar görüyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80’inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığı görülüyor. Bu kişilere ait çeklerin kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılarak geçmiş ödeme performansının görülmesi ve olası zararların önlenmesi Karekodlu Çek sayesinde mümkün" dedi.

Karşılıksız çek riskinden korumak için kişilerin aldıkları çekleri kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Akdeniz, “Findeks Karekodlu Çek Sistemi ile keşidecinin geçmiş çek ödeme alışkanlığı tek tıkla görülebilecek. Çeki elinde bulunduran kişi, çek yaprakları üzerinde yer alan karekodu, akıllı telefonuna indireceği Findeks Mobil Uygulaması ile okutarak sorgulama yaptırabilecek. Bu sistem sayesinde çek üzerindeki bilgilerde herhangi bir silinti, kazıntı, tahrifat veya bir başka kimyasal sahtecilik tespit edilebilecek ve ticari hayat tüm taraflar için daha güvenli hale gelecek” dedi.

Tüm gün süren paneller ile Nakit Yönetimi detaylı olarak ele alındı

Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen TEB Nakit Yönetimi Akademisi’nde 4 farklı konuda panel düzenlendi. Panellerde farklı endüstrilerde faaliyet gösteren kurumsal firmalar kendi deneyimlerini paylaşırken, gündemdeki konular etrafında yaptıkları tercihleri, sağladıkları faydaları, karşılaştıkları zorlukları, gelecek için hedeflerini samimiyetle açıklayarak benzer şirketlere ilham vererek, yol gösterdiler.

“Tahsilatlar: Alacak Riski Yönetimi ve Mutabakat” panelinde, vadeli çalışan piyasalarda en kritik adım olan tahsilat ve şirketlerin alacaklarını garanti altına almak için alternatifler üzerine konuşuldu. Alacak sigortası, DBS, Sanal Hesap, Faktoring, KKB sorgusu kare kodlu çekler, yeni çek yasası konusunda tecrübeler aktarıldı.

“Nasıl Bağlanmak İsterdiniz?” panelinde, elektronik ödemeler ve belge alışverişi için bankalarla sistemsel bağlantı sağlamak için kullanılacak metodlar masaya yatırıldı.

“Dijitalleşen Dünya” panelinde dijitalleşme trendinin Hazine Yönetimine ne kadar dokunduğu, aplikasyon çözümleri, bankalar ile hazine yönetimlerinin ilişkileri gibi konular, çok bankalı platformalar, AI, Bitcoin, blockchain gibi yeni çözümler detaylı olarak tartışıldı.

“Etkin İşletme Sermayesi Yönetimi” panelinde ise kısa vadeli likidite ihtiyaçlarını karşılamak için şirketlerin işletme sermayelerini daha etkin yönetmesinin yolları paylaşıldı.

İlki 2015 yılında düzenlenmiş olan TEB Nakit Yönetimi Akademisi Best Business Awards tarafından “Müşteri Odaklılık” alanında birincilik ödülü ile ödüllendirilmişti

Bu konularda ilginizi çekebilir