Gevşeme beklentisi arttı

TÜFE'de gıda öncülüğünde beklentilerin üzerinde düşüş TCMB'den kısa vadede gevşeme beklentisini artırdı. Ekonomistler de enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tüketici fiyatları enflasyonu, Haziran ayında gıda kalemindeki yüzde 3.5'e yakın sert gerilemenin etkisiyle beklentilerin ötesinde yüzde 0.9 gerilerken, ekonomistler TCMB'nin ortalama fonlama maliyetini önümüzdeki aylarda faiz koridorunun üst bandını düşürerek gevşetmesini öngörüyorlar.

TCMB'nin ayrıca 26 Temmuz'da açıklanacak enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6.5'ten yüzde 6'ya düşürmesi bekleniyor. Öte yandan bazı ekonomistler de yıl sonu enflasyon beklentilerini aşağı revize ettiler.

TCMB'nin önümüzdeki dönemde daha gevşek para politikasına geçmesini bekleyen analistler, TCMB'nin, kötü zamanları da düşünerek, ek sıkılaşma esnekliğini bir dönem daha korumasını öngörüyorlar.

Ekspres Invest Ekonomisti Nilüfer Sezgin

TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahminini aşağı yönlü revize etmeye mehilli olduğunu belirten Ekspres Invest Ekonomisti Nilüfer Sezgin, "Varil başına 90 dolarlık petrol fiyatı ve ılımlı gıda fiyatlarını da hesaba kattığımızda TCMB'nin yılsonuna ilişkin enflasyon tahmini revizyonunda yüzde 6'ya doğru yer olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Sezgin, "Hem manşet enflasyon hem de çekirdek enflasyon görünümündeki iyileşme daha az şahince bir para politikası duruşunu destekliyor ve TCMB'nin önümüzdeki ilk toplantıda faiz koridorunun üst bandını indirme olasılığı artıyor. Öte yandan TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinin de mevcut yüzde 9 civarından yüzde 8.0-8.50 bandına düşmesi beklenebilir.

Bununla birlikte TCMB'nin fiyatlama davranışlarına ilişkin riskleri de hesaba katarak temkinli davranacağını ve kötü zamanlarda kullanmak üzere faiz koridorunun izin verdiği ek sıkılaşma esnekliğine kapıyı açık bırakacağını tahmin ediyoruz."

Erste Securities Ekonomisti Özlem Derici

Erste Securities Ekonomisti Özlem Derici ise "Beklentilerin üzerindeki düşüşte gıda fiyatları ana neden. Veriler çok olumlu. Merkez Bankası'nın bundan sonraki politikası açısından sıkı para politikasını geride bırakmasına müsaade edecek bir oran. TCMB faiz koridorunun üst bandını aşağı indirebilir. TCMB'nin yılsonu beklentisini en yüksek yüzde 6'ya çekeceğini düşünüyorum. Bono tarafında gerilemenin devam etmesini, kur üzerinde belki hafif bir baskı olabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon beklentileri revize ediliyor

Öte yandan enflasyon verilerinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentileri aşağı yönlü revize etmeye yada bu yönde sinyal vermeye başladılar. JPMorgan, Morgan Stanley ve TEB yıl sonu enflasyon beklentisini aşağı revize ederken birçok kurum aşağı yönlü revizyon yapabileceği yönünde sinyal verdi. JP Morgan beklentisini yüzde 7'den yüzde 6.2'ye, Morgan Stanley yüzde7.3'ten yüzde 6.6'e, TEB ise yüzde 6.8'den yüzde 6.4'e çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir