'Global büyüme yavaşlayacak'

Euler Hermes'e göre 2016 yılında global büyüme hacim bazında yavaşlayarak yüzde 2,1 seviyesinde seyredecek. 2017’de ise ılımlı seyrederek yüzde 3,1’lik büyüme kaydedecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, “Ticaret Savaşları: Güç, Zayıflıyor” başlıklı, Yıldız Savaşları filmlerine atıfta bulunan raporunu yayınladı. 

Rapora göre, global ticaretteki büyüme 2016 yılında hacim bazında yavaşlayarak yüzde 2,1 seviyesinde seyredecek. 2017’de ise ılımlı seyrederek yüzde 3,1’lik büyüme kaydedecek. Bu olumsuz performansı talep şokları, emtia fiyatlarındaki düşüş, kur savaşları ve yerelleşme gibi unsurlar açıklıyor. Yapısal değişimler ve finansal bölünme nedeniyle dünya ticaretinin hacmindeki büyümenin orta vadede yıllık yüzde 4’ün altında seyretmesi bekleniyor. Bu görünümde şirketlerin işlerini genişletmek için dijitalleşme gibi yeni alternatifler bulması gerekiyor.

Euler Hermes alacak sigortasında dünya lideri olmasının yanı sıra kefalet sigortası, garanti ve tahsilat alanlarında da sektörün lider şirketleri arasındadır. 100 yılı aşan tecrübesiyle, Euler Hermes şirketler arası müşterilerine nakit ve ticari alacakların yönetimini destekleyecek finansal hizmetler sunmaktadır. Euler Hermes, sahip olduğu bilgi ağı ile küresel GSYİH'in yüzde 92'sini temsil eden pazarlarda faaliyet gösteren küçük, orta ve çok uluslu şirketlerin kurumsal ödeme gücünde günlük değişimleri takip ve analiz etmektedir.

Merkezi Paris'te olan şirket 50'den fazla ülkede 6.000'in üzerinde çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Allianz Grup üyesi Euler Hermes, Paris Euronext borsasında işlem görmektedir. Grup, Standard & Poor's ve Dagong Europe tarafından AA- notuna layık görülmüştür. Euler Hermes, 2014 yılında 2.5 milyar Avro konsolide ciro açıklamıştır ve 2014 Aralık sonu verilerine göre, Grubun dünya çapında sigortaladığı ticari işlem hacmi toplam 860 milyar Avro değerindedir.

Raporda yer alan verileri değerlendiren Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Global ticaret hacminin bir daha eskisi gibi büyümeyeceği öngörülüyor ve bunun nedenleri arasında üç temel dönüşüm var. İlki, dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin mal yerine hizmet ve deneyim talep etmesi. İkincisi, ödeme vadelerinin uzaması, döviz riski ve kredi koşullarındaki eşitsizlik gibi nedenlerle ticaretin finansmanının daha karmaşık ve maliyetli olması. Üçüncüsü ise dünyada yılda 700'ün üzerinde korumacı tedbir alınması ile politik risk ve korumacılığın yükselmeye devam etmesi. Bunlar, tabii ki globalleşmenin sonu anlamına gelmiyor. Ancak globalleşmenin daha kapsayıcı ve güven odaklı şekilde gelişmesi gerekiyor."