Göktaş: Katılım bankaları yerli kalmalı

Bankacılığın yabancı oranının yüksek olduğunu söyleyen, Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, kamunun kurduğu katılım bankalarının yerli kalmasının gerektiğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş katılım bankacılığı ve Vakıf Katılım'ın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılıkta yabancılaşma oranının yüksek olduğunu belirten Göktaş, "Katılım bankacılığının büyük ortakları yabancı. Kamunun kurduğu katılım bankalarının yerli kalması lazım.Yurt dışından sermaye getirilir. Bunların illa ortaklık olmasına gerek yok. Halka arz da uzun soluklu bir proje. Büyüyüp, yaygınlaştıkça bunlar mutlaka gündeme gelir" diye konuştu.

Müşteri açısından bakıldığında kamu bankalarına büyük bir güven söz konusu olduğuna işaret eden Göktaş, "İnsanlar parasını vadesiz mevduatta kamu bankalarında tutuyor. Böyle bir durum da var. Algı anlamında gidilecek çok yer var. Katılım bankaları olarak büyüklüğümüzü hızla bütün teveccühü karşılayacak seviyeye çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

"Sektörü büyütmek için sermaye şart"

Kamunun katılım sektörüne girmesinin aslında sermaye ihtiyacından ortaya çıktığını, kamu bankaları öncesinde oyuncuların hepsinin özel bankalardan oluştuğunu dile getiren Göktaş, Suudiler, Bahreynliler ve Kuveytlilerin hakim ortak konumunda bulunduğunu söyleyerek, "Bankacılık sermayesiz olmuyor. Sadece kar sermayeye eklenerek bir noktaya kadar geliniyor. İlave sermaye ihtiyacı her zaman var. Sektörü büyütmek lazım. Özel sektörde böyle bir irade olmayınca kamu devreye girdi. Devamını bekliyoruz. Halkbank hep gündemde. Yasal düzenlemeler gerekiyor" dedi.

"Ürün çeşitliliğine gitmek zaruri"

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, katılım bankacılığının sektördeki payının yüzde 5'in üzerinde olduğunu ancak bu oranın çok az olduğunu dile getirerek, mevcut haliyle çok öteye gitmesinin güç olduğunu vurguladı.

Bazı şeylerin değiştirilmesi ve sermayenin çok güçlü olması gerektiğini belirten Göktaş, klasik ürünlerle konvansiyonel bankalarla yarışmanın zorluğunu anlattı ve ürün çeşitliliğine gitmenin zaruri olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir