Görüşümüzde değişiklik yok

Moody's, Türkiye konusunda 30 Ekim'de açıkladığı görüşünü halen koruduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fitch'in not artırımının ardından atacağı adım merakla beklenen Moody's, Türkiye konusunda 30 Ekim'de açıkladıkları görüşlerini halen koruduğunu açıkladı.

Moody's cnbce.com'a özel açıklamalarda bulundu. Fitch'in not artırımının ardından atacağı adım merakla beklenen Moody's, Türkiye konusunda 30 Ekim'de açıkladıkları görüşlerini halen koruduğunu açıkladı.

cnbce.com'un görüştüğü bir Moody's sözcüsü, “Yeni derecelendirme aksiyonları konusunda spekülasyon yapmak istemiyoruz. Bundan birkaç hafta önce Türkiye kredi profili konusundaki görüşlerimizi yenilemiştik.  Bu rapor şu anda Türkiye konusundaki görüşlerimizi yansıtmaktadır” dedi.

Moody's Türkiye'yi  halen  Ba1 ile yatırım eşiğinin bir kademe altında derecelendiriyor. Türkiye'nin not görünümünün pozitif olarak belirlenmiş olması ise önümüzdeki dönemde Türkiye'nin Moody's tarafından yatırım seviyesine yükseltileceği beklentilerini canlı tutuyordu.

Moody's tarafından şu andaki Türkiye görüşünü yansıttığı açıklanan 30 Ekim tarihli raporda  “Türk hükümetinin notu pozitif bir görünüm taşıyor. Bu durum hem kamu finansmanı hem de dış şoklara karşı dayanıklılığın ülkenin mali ve makroekonomik dayanıklılığını daha da geliştirmeye devam edeceği yolundaki beklentimizi yansıtıyor” denilmişti.

Bir not artışının önkoşulu olarak ise ödemeler dengesi şoklarına karşı daha dayanıklı olunması gerektiği gösterilmişti. Bu çerçevede Moody's, hükümetin cari işlemler açığını yapısal olarak düşürmesi yolunda ilerleme sağlanması durumunda Türkiye'nin not artışının gündeme geleceğini söylemişti.

Raporda Haziran ayında kabul edilen yeni teşvik yasasının cari işlemler açığını orta vadede düşürme potansiyelini taşıdığı gibi doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını teşvik edici bir niteliği olduğu da belirtilmişti.

Moody's 30 Ekim'de açıkladığı son raporunda Türkiye'nin büyük ve dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu ve ihracatını geleneksel Avrupa pazarının dışına yönelterek çeşitlendirdiğine dikkat çekmişti. Raporda Türkiye'nin güçlü yanları arasında bütçesinde faiz dışı fazla vermekte olması gibi güçlü makroekonomik yapısı ve olumlu borç dinamikleri sayılmıştı.

Türkiye'nin önündeki zorluklar ise yüksek cari işlemler açığının yarattığı dış dengesizlikler ve geçmişte toplumun laik ile dinci kesimleri arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklanan politik çalkantılar olarak gösterilmişti.

Moody's Türkiye'nin notunu son olarak Haziran ayında Ba1'e yükseltmişti.