Gözler enflasyon verisinde

Dolar kuru enflasyon verisinin izleneceği güne aşağı yönde hareketle başladı. Kasım ayı enflasyonunun, 'enflasyonla mücadele' kampanyaları ve vergi indirimlerinin etkisiyle 15 yılın zirvesinden dönmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, kasım ayı enflasyonunun açıklanacağı aralık ayının ilk işlem gününe 5.18 seviyesinin hemen altından başladı.

Enflasyonla mücadele kampanyaları ve vergi indirimlerinin etkisiyle kasım enflasyonunda yüzde 0.75 düşüş bekleniyor.

Böylece yıllık enflasyon zirveden uzaklaşacak ancak uzmanlara göre 2019'un ortalarına kadar 20'li seviyelerde kalmaya devam edecek. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon eylül ayındaki yüzde 24.52 seviyesinden ekimde yüzde 25.24'e yükselerek 15 yılın zirvesini görmüştü.

Cuma günü yukarı yönde hareket ederek 5.21 seviyesinden kapanan dolar/TL, doların küresel piyasalarda değer kaybetmesinden bulduğu destekle bu sabah saat 08:20'de yüzde 0,15 düşüşle 5.1790'dan işlem görüyor.

Dolar, Çin ve ABD'nin ticaret savaşlarına 90 gün süreyle ara vermelerinin ardından artan risk iştahına paralel değer yitirdi. Trump-Xi görüşmesi öncesi cuma günü 97.2'ye kadar çıkan dolar endeksi bu sabah 96.8 civarında yer alıyor.

Küresel piyasalar pozitif

Diğer taraftan Asya borsaları ABD ile Çinli liderlerin iki ülke arasındaki ticaret geriliminin tırmanmasını önleyecek bir mutabakata varmalarının ardından sert yükseldi. Çin ile ticaret ilişkileri güçlü ülkelerin para birimleri de değer kazandı.

Avustralya doları dört ayın zirvesini görürken, dolar yuan karşısında bir ayın en düşük seviyesine indi. İki ülke arasındaki anlaşmanın ardından Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi bugün yüzde 1.8, ABD'nin S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 1.9 prim yaptı.

Anlaşmaya göre ABD, daha önce açıklananın aksine Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisini 1 Ocak'ta yüzde 25'e çıkarmayacak. Taraflar, sorunların çözümü için 90 gün süreyle müzakerelere devam edecek.

ABD, Çin'e uygulanan gümrük vergilerini artırmayacakABD, Çin'e uygulanan gümrük vergilerini artırmayacak

Bu konularda ilginizi çekebilir