Güne başlarken piyasaya bakış

Fed faiz kararı sonrası bozulan risk iştahı, ABD'de hükümetin kapanması ve Trump'ın Fed'e yönelik suçlamalarıyla daha da bozulurken dolar/TL güne yükselişle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trump: Fed sayı yapamayan bir golf oyuncusuTrump: Fed sayı yapamayan bir golf oyuncusu

Küresel piyasalarda görülen sert satışların arından dolar/TL güne yükselişle başladı. Uzmanlar, Noel tatili nedeniyle pek çok piyasanın kapalı olduğu, hafta boyunca sığ piyasa koşulları nedeniyle dalgalı seyrin görülebileceği uyarısında bulundu.

Dolar/TL, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve Fed'in küresel büyümeye yönelik artan risklere karşın faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile iki yönde dalgalanmasının ardından dün 5.28-5.32 dar bandında sakin bir görünüm çizmişti.

Kur, yeni güne ise yükselişle başlamasının ardından saat 09:05'de yüzde 1 artışla 5.3395'den işlem gördü, aynı saatte euro/TL'de yüzde 1 primle 6.1044'den alıcı buldu. Dolar endeksi ise Trump'ın Fed'e yönelik yeni açıklamaları sonrası 96.50 seviyesinde yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Ekonomimizin tek problemi Fed" diye konuştu. Trump mesajında, "ABD ekonomisi için tek sorun Fed. Yetkililerin piyasalara dair hisleri yok. Ticaret savaşlarını veya güçlü doları anlamıyorlar" ifadelerini kullandı.

Wall Street tarihin en kötü Noel arefesini yaşadı

ABD ve Türkiye liderlerinin karşılıklı pozitif mesajları ve petrol fiyatındaki düşük seyir TL'ye olumlu yansırken, ABD'de hükümetin geçici olarak kapanması küresel piyasalarda risk iştahını negatif etkiliyor.

Wall Street'te yaşanan sert düşüşler Tokyo borsasında da yankı buldu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi son 20 ayın en düşük seviyesini gördü. Endeks dip seviyelerden gelen alımların ardından düne göre yüzde 4,73 ekside bulunuyor.

Dün Wall Street tarihin en kötü Noel arefesini yaşadı. Dow Jones 653 puan düşüşle 22 bin puanın altına inerken, S&P 500 yüzde 2,7 ve Nasdaq yüzde 2,2 geriledi.

S&P 500'ün yılın en yüksek seviyesinden geri gelişi yüzde 20,06'ya ulaştı. Wall Street'te yüzde 20 veya üzerinde düşüş bir ayı piyasası anlamına geliyor.

Uzmanlar, Noel tatili dolayısıyla işlem hacimlerinin düştüğü piyasalarda dalgalı seyirlerin görülebileceği uyarısında bulunuyor. Bugün, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da piyasaların büyük bölümü tatilde olacak.

Petrol 18 ayın dip seviyesinde

Öte yandan NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı, Noel tatili öncesinde son 18 ayın en düşük seviyesinden kapandı. Haziran 2017'den bu yana ilk kez varil başına 43 doların altına inen petrol fiyatı günü yüzde 6,38 kayıpla 42,53 dolardan tamamladı. ICE'de Brent petrolü ise dün yüzde 6,19 düşüşle 50,49 dolar seviyesinden kapandı. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 50,73 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, yatırımcıların güvenli liman arayışı içinde ham petrol ve hisse senetleri yerine altın ve devlet tahviline yöneldiğine işaret ediyorlar.

Piyasalar Noel tatiline negatif girdiPiyasalar Noel tatiline negatif girdi