Günün en kritik sorusu: TCMB, Fed sonrası ne yapar?

TCMB Para Politikası Kurulu, faiz kararını saat 14:00'te açıklayacak. Piyasada ağırlıklı beklenti, geç likidite penceresi ve koridorun üst bandında artırım olacağı yönünde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), faizi beklendiği gibi yüzde 0.75-1 aralığına yükseltmesinin ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında (TCMB) çevrildi. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ağırlıklı olarak geç likidite penceresinde 100 baz puanlık artış beklenirken, koridorun üst bandında da artırım beklentileri var. Faiz kararı saat 14:00'te açıklanacak.

Son olarak 24 Ocak tarihinde gerçekleştirilen toplantı ile birlikte faiz koridorunun alt bant ve haftalık repo faiz oranları sabit tutulurken, üst bant faiz oranı 75 baz puan, geç likidite penceresi ise 100 baz puan yukarı yönde revize edilmişti.

TCMB politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 11 seviyesinde bulunuyor.

Fed sonrası TCMB ne yapar?

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, Yellen'ın konuşması ve projeksiyonların Fed'in faiz artışları ve bilançonun küçültmesi konusunda son haftalarda piyasalarda oluşan kaygıların kısa vadede azalmasını sağlayacak türden olduğunu söyledi.Karar ve açıklamaların dolar-negatif olduğunu söyleyen Aksoy, Fed sonrası TCMB'den faiz artışı beklentilerinin azalmış olabileceğini ancak bu konuda henüz yeni anket olmadığını söyleyerek, "Fed'den dolar-pozitif bir açıklama gelmemesiyle birlikte TCMB'nin bugün geç likidite penceresi borç verme faiz oranı dahil kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutma ihtimalinin yüksek olduğu konusundaki görüşümüzü koruyoruz" dedi.
TCMB'nin bugün beklemede kalmasının liranın EM ortalamasına göre daha zayıf bir performans göstermesine ve değer kaybına neden olabileceğini söyleyen Aksoy, "Geç likidite faiz oranında artışa gitmesi durumunda piyasanın dolar kurunda 3.64 desteğini aşağı yönlü kırmayı deneyebilir" dedi.

BGC Partners Baş Ekonomisti Özgür Altuğ, "Piyasa fiyatlaması 75-100 baz puana denk gelecek sıkılaştırma yönünde, benim arasında bulunduğum analistlerin çoğu geç likidite penceresinde 100 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Genel olarak politika faizine dokunması beklenmiyor. Referandum da yaklaşıyor, manşet olmak istemez" görüşünü paylaştı.

Fed kararı sonrası görüşünü değiştirmeyen Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Özellikle TRY varlıklarını düşünecek olursak bu geçici bir rahatlama. Referandum öncesinde TCMB pasif kalırsa piyasa tepkimesi olumlu olmaz, o yüzden Fed’in faiz artırıyor olması TCMB nezdinde de karşılık bulacaktır. Üst bantta artırım ve geç likidite penceresinin yüzde 12’ye çekilmesi beklentimi koruyorum. Fed’e ve USD hareketine karşı bir savunma mekanizması oluşturmak önemli, bir sonraki toplantının Mayıs’ta olacak olması itibariyle de bu toplantıda faiz hamlesi bekliyorum. Para politikasının sıkılaştırılması ve bu duruşun korunması TRY’nin de dayanma gücünü artıracaktır."

Nomura Ekonomisti İnan Demir ise Fed’in aldığı karar sonrasında TL’nin değer kazandığını belirterek, bu hareket nedeniyle TCMB’nin faizleri sabit bırakabileceğini kaydetti. Demir, "TCMB sembolik bir faiz artışına da gidebilir. Bu durumda geç likidite penceresi faizlerinin 25-50 baz puan artırılabileceğini düşünüyorum" dedi.

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, enflasyon görünümünde bozulma ve kurlardaki oynaklığı dikkate alarak TCMB'nin sıkı duruşunu bir miktar daha güçlendirmesini beklediklerini söyleyerek, "TCMB'nin son bir haftadır BIST kotasyon ile fonlama yapmaması aslında sıkılaştırmaya eğilimli olduğunu veya gerektiğinde bunu yapabileceğini gösteriyor. Ancak gelinen seviyeler itibariyle daha fazla sıkılaştırma için TCMB'nin eli daraldı dolayısıyla (TCMB'nin) koridorun üst bandı ile GLP'yi genişleteceğini düşünüyoruz" dedi.

QNB Finansbank tarafından hazırlanan günlük bültende ise şu değerlendirmeye yer verildi: TCMB bugünkü toplantıda bizim ve piyasanın beklentisinden (geç likidite penceresi faizinde 100 baz puanlık artış) daha sınırlı bir artış yaparsa TL'deki toparlanmanın kalıcı olmayacağını düşünüyoruz. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yüzde 11 olan geç likidite penceresi faizinde 100 baz puana kadar artırım yapmasını bekliyoruz. Haftalık repo (%8), gecelik borçlanma (%7.25) ve borç verme (%9.25) faizlerinde ise değişiklik öngörmüyoruz. PPK eğer parasal sıkılaştırmanın daha uzun süreli olacağı mesajını vermek isterse, gecelik borç verme faizinde de artırım yapabilir. Ancak bu yönde belirgin bir işaret görmediğimizden, buna yüksek ihtimal vermiyoruz. Haftalık repo ve gecelik borçlanma faizleriyse son dönemde işlevsiz kaldığından, bunların değiştirilmesinin bir anlamı olmayacaktır.

ABD Merkez Bankası, faizi yükselttiABD Merkez Bankası, faizi yükseltti

 

Dolar, hızla geri çekildiDolar, hızla geri çekildi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir