Halka arzlarda ‘Unicorn’ bereketi

Küresel halka arz piyasasında yılın ikinci yarısına ‘Unicorn’lar damgasını vuruyor. Halka arz edilen şirket sayısı azalmasına karşın yatırımcıların startup’lara ilgisi nedeniyle elde edilen geliri geçen yılın yüzde 9 üzerine çıkararak 145 milyar dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Jeopolitik belirsizlikler ve devam eden ticaret savaşının küresel borsalarda yarattığı satış dalgası halka arzlara da yansıdı.

2017’de son 10 yılın en büyük hareketliliği yaşanan halk arzlar hız kesti ve yıl başından bu yana borsaya yeni gelen şirket sayısı geçen yıla oranla yüzde 18 azaldı. Buna karşın yılın ikinci yarısında halka arz piyasasını şekillendiren ‘Unicorn’lar sayesinde halka arzlardan elde edilen gelir geçen yılın ocak-eylül dönemine oranla yüzde 9 artış gösterdi.

‘EY Küresel Halka Arz Trendleri: 3. Çeyrek 2018’ raporuna göre jeopolitik gerilimler, ABD, AB ve Çin arasındaki ticari anlaşmazlıklar, Brexit gibi piyasaların üzerine çöken belirsizlik nedeniyle 3’üncü çeyrek halka arzlar açısından yılın en sakin dönemi oldu. Raporun ortaya koyduğu rakamlar şöyle:

• Bu dönemde dünyada halka açılan şirket sayısı 2017’ye oranla yüzde 22 azalarak 302’ye geriledi.

• Elde edilen gelir de 47.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

• Yıl boyunca dünya genelinde sadece 1000 şirket halk arz edildi.

• Teknoloji, endüstriyel gruplar ve sağlık 2018’de toplam 486 şirketle en çok halka arz faaliyetinin gerçekleştiği sektörler oldu.

• Halka arzlar geçen yılın yüzde 18 altında kalmasına karşın, gelirler yüzde 9 artarak 145.1 milyar dolara ulaştı. 2018 yılındaki gelir son 10 yılın ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Yılın ikinci yarısında Unicorn damgası

Gelir artışının arkasında ise yatırımcıların, değeri 1 milyar dolara ulaşan ya da aşan girişimler yani ‘Unicorn’lara duyduğu güven var. EY Küresel ve EMEIA Halka Arz Başkanı Dr. Martin Steinbach, raporu şöyle değerlendirdi: “2018’in ilk yarısını mega anlaşmalar şekillendirirken, yılın ikinci yarısında Unicorn’ların halkı arzı büyüyen bir fenomen olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle 2018’de sağlanacak toplam gelirin 2017’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Ancak halka arz sayısı muhtemelen 2017’nin altında kalacak.”

• Rapora göre bu yıl halka arzların en güçlü olduğu pazar aktivitenin yüzde 27 ve gelirin yüzde 41 arttığı ABD oldu.

• ABD’nin yabancı şirketler için de cazibesi arttı. 3. çeyrekte küresel halka arzların yüzde 11’i sınır ötesi piyasalarda gerçekleşirken, bu halka arzların yüzde 31’inde ABD tercih edildi.

• Hong Kong ve Londra’da sınırötesi halka arzlarda önemli destinasyonlar olarak gücünü korudu.

• Yılın Temmuz-Eylül döneminde halka arzlardan en yüksek gelir elde borsalar 23 milyar dolarla Hong Kong, 6.1 milyar dolarla NYSE, 5.8 milyar dolarla Nasdaq oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir