Hazine 3.6 milyar dolar kaynak sağladı

Yen piyasasında tahvil ihracı bugün tamamlandı. Tahvilin vadesi 10 yıl, tutarı 90 milyar yen, yatırımcıya getirisi ise yüzde 1,47.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hazine bugün itibariyle 90 milyar yen (1.1 milyar dolar) tutarındaki 10 yıl vadeli tahvil ihracını tamamlarken, yılbaşından bu yana yapılan tahvil ihraçları ile 3.6 milyar dolar kaynak sağlayarak yılın ilk üç ayında dış piyasalardan borçlanma öngörüsünün yüzde 80'ini gerçekleştirmiş oldu.

Hazine tarafından yapılan yazılı açıklamada, yatırımcıya getirisi yüzde 1.47 olan 90 milyar yen tutarındaki 10 yıl vadeli JBIC garantili tahvil ihracında, ihraca ilişkin tutarın bugün hesaplara aktarıldığı ve yılbaşından bu yana yapılan tahvil ihraçları ile yaklaşık 3.6 milyar dolar tutarında kaynak sağlandığı ifade edildi.

Thomson Reuters servislerinden IFR, getirinin ihraç tarihindeki yen swap oranı artı 40 baz puan olduğunu bildirmişti.

Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilen dolar cinsi tahvil ihracıyla 2.5 milyar dolar, yen cinsi ihraç ile yaklaşık 1.1 milyar dolar tutarında yurtdışı borçlanma gerçekleştiren Hazine, bu yıl uluslararası piyasalardan tahvil ihracı yoluyla 4.5 milyar dolar finansman sağlamayı öngörüyordu.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Hazine'nin yılın ilk üç ayı içinde borçlanma hedefinin yüzde 80'ini tamamlamış olması eurobond piyasası için olumlu" dedi.

İhraç tutarının oldukça üzerinde talep geldiği belirtilen açıklamada, söz konusu ihracın 2009 yılından bu yana JBIC garantili yen piyasasında yedi farklı ülke tarafından gerçekleştirilen toplam 10 ihraç arasındaki en düşük getiri oranlı ihraç olduğu bildirildi.

Hazine ihraç için Daiwa Securities Capital Markets, Nomura Securities ve SMBC Nikko Securities'e yetki vermişti.

Hazine geçen yıl yine Mart ayında yine JBIC garantili 10 yıl vadeli yen cinsi tahvil ihracıyla 180 milyar yen (yaklaşık 2.17 milyar dolar) borçlanmıştı. Söz konusu tahvilin kupon oranı yüzde 1.87, getirisi ihraç tarihindeki yen swap oranı artı 48 baz puan olarak gerçekleşmişti.

(Reuters)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir