'Hedefimiz bugünün Z kuşağı 'Zeynep'leri yakalamak'

TSKB Genel Müdürü Suat İnce, önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik yatırımlarına devam ederken, sosyal kalkınmaya yönelik yeni kredi temaları üzerinde çalıştıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), tüm çalışanlarının sürece dâhil olduğu ‘Geleceğe Bakış’ programıyla 20 yıl sonrasına hazırlanıyor. Hedef bugünün ‘Z’ kuşağı Zeynep’i yakalamak. Bankanın tüm çalışanlarının sürece dahil olduğu Geleceğe Bakış Programı ise 5 bin öneriyle şekillendi.

Suat İnce, TSKB’nin Genel Müdürlüğü’ne Nisan 2016’da geçti. Geçen altı aylık dönemde bankada yaşanan gelişmeleri DÜNYA’ya anlatan İnce, bankayı yeni kuşağa hazırladıklarını söyledi.

Banka olarak hem finansal performans, hem kalkınmaya destek anlamında tarihlerinin en başarılı dönemindeyken geleceğe dönük kapsamlı bir program başlattıklarını ifade eden Suat İnce, “Başarının yüklediği sorumluluğunu iyi taşımamız gerekiyor. TSKB’nin ülke kalkınması yönünde rekabetçi ve bilgi üreten kimliğini daha da geliştirerek geleceğe taşımamız gerekiyor. Bu amaçla her kıdem ve fonksiyondan tüm çalışanları bir araya getirerek, yarınları ortak aklımızla gerçekleştirmeyi hedefleyen 'Geleceğe Bakış' programını uygulamaya koyduk” diye konuştu.

Suat İnce, bu programın bankayı yeni kuşağa da hazırladığını belirtti: “Kızım Zeynep lisede okuyor. Oldukça iddialı, azla yetinmeyen, sabırsız, her konuda ikna edilmeyi bekleyen, dijital ve sosyal okur-yazarlığı yüksek bir jenerasyonun geldiğini çok yakından görüyorum. Türk ekonomisinde 70. yılına yaklaşan bir banka olarak Zeynep’in de içinde olduğu kuşak iş hayatında söz sahibi olduğunda verdiğimiz hizmet, bankacılık anlayışı ve reflekslerimizle bu yeni çalışan ve müşteri profiline hazır olmamız gerekiyor.”

Herkes SWOT analizi yaptı

Geleceğe Bakış Programı ile çok katmanlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini, bu süreçte bankanın Genel Müdürü olarak tüm çalışanlarıyla bizzat etkileşim içinde olmaya büyük gayret gösterdiğini ifade eden İnce, herkesten hem kendi departmanları hem banka için yapacakları SWOT analizini (güçlü ve zayıf yönlerini belirleyip, fırsat ve riskleri saptamak) kendisiyle paylaşmalarını istediğini söyledi. İnce, bu çalışmayla tüm çalışanlardan yaklaşık 5 bin öneri geldiğini iletti.

Geleceğe Bakış Programı kapsamında ürün ve hizmetlerden mevcut iş yapış şekillerine kadar pek çok konu ele alınırken odağa çalışanların aktif katılımını ve ortak aklı koyacaklarını ifade eden İnce, bazı süreçlerin daha kısa olmakla birlikte programın toplam 2 yılda tamamlanacağını öngördüklerini belirtti. İnce, “Bu sürecin bir bölümünde uluslararası danışmanlık firması Oliver Wyman ile çalışacağız. Danışman firmadan bize uluslararası bir örneği getirip adapte etmesini istemedik. Kuruma özel, terzi usulü bir değişimden geçeceğiz. Aklımızı ve zekamızı çoğaltmak ve çeşitlendirmek için her türlü işbirliği imkanını sonuna kadar kullanacağız. Çalışanlarımız ise bu sürecin aktif oyuncusu olacak. 5-10-20 yıl sonra nerede olacağımıza hep beraber karar verip onun için çalışacağız. Herkes sadece kendi süreçlerini değil, tüm süreçlerle beraber bankanın geleceğini düşünecek. Biz butik bir bankayız, birbirimizle daha yakın temasta olmalıyız.” dedi.

İnce, 2016 sonuçlarının ve 2017 hedefl erinin Geçen ay bankanın tüm yönetim kadrosu ile yapılan “2017’ye Bakış” toplantısında ele alındığını ve burada artık dönüşümün resmen başlamış olduğunu da vurguladı.

Banka olarak gerek iş sonuçları gerek finansal performans olarak başarılı bir dönem yaşadıklarını kaydeden TSKB Genel Müdürü Suat İnce, “Sürdürülebilir bankacılık performansı için ülke kalkınması yönünde rekabetçi ve bilgi üreten kimliğimizi daha da geliştirerek geleceğe taşımamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

İnsan kaynağı müthiş

Bankayı ayrıştıran en önemli değerinin insan kaynağı olduğunu ifade eden İnce, şöyle konuştu: “Bankacılık kadrosunda üniversite mezunu oranımız yüzde 97, yüksek lisans veya doktoralı çalışan oranımız ise yüzde 40’a yaklaşıyor. Her TSKB çalışanı en az bir yabancı dil konuşuyor. Bu çalışan profiliyle Türkiye’nin en nitelikli insan kaynağına sahip olduğumuza inanıyorum” dedi.

Belirsizlikler hedefi değiştirtmedi

2015 yılında yaşanan iki seçim ve sonrasında 2016 yılında demokrasiyi hedef alan hain darbe girişimi, artan terör olayları ve komşu ülkelerdeki gerilimlere rağmen TSKB’nin hedefl eri doğrultusunda ilerlediğini belirten İnce, yılsonu beklentileri hakkında şöyle bilgi verdi: “Kalkınma bankacılığı alanındaki 66 yıllık uzmanlığımızla reel sektöre destek vermeye devam ettik. Özellikle yenilenebilir enerji, kaynak ve enerji verimliliği, lojistik ve kapasite artışı yatırımlarına finansman sağladık. 2016 yılının her açıdan açısından başarılı bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Bu yıl bilançomuzu büyütürken, aktif kalitemizi de koruduk. Takipteki kredi oranımız şu an itibarıyla yüzde 0,3 seviyesinde, gelecek dönemde de bu oranda önemli bir değişiklik beklemiyoruz. Kredi büyümesinde ise 2016 yılını öngörülerimiz ile paralel şekilde, sektörün biraz üzerinde bir performansla tamamlayacağımızı tahmin ediyoruz.”

2017 için daha iyimseriz

Suat İnce Türkiye'nin geleceğine ve dinamizmine inandığını belirterek, “En kaotik/olumsuz senaryolarda bile akla gelmeyecek olayların yaşandığı bir dönemden geçtik. En büyük zorlukların geride kaldığını düşünerek 2017’nin iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Uzun süredir bekleyen yatırımların hız kazanacağını düşünüyoruz. TSKB olarak önümüzdeki yıl hâlihazırda yoğunluk verdiğimiz sektörlere ilave olarak, Orta Vadeli Program çerçevesinde ülkemizin kalkınmasını, rekabet gücünü, istihdamını destekleyecek ve üretimde verimlilik artışı sağlayacak yatırımlara finansman sağlayacağız” açıklamasını yaptı.

Yenilenebilir enerjiye 15 yıldır destek

Sürdürülebilir üretimin dünyanın en önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğunu kaydeden Suat İnce, “Türkiye’de sürdürülebilir bankacılık uygulamalarını ilk hayata geçiren öncü bir kuruluş olarak, 15 yılı aşkın süredir yenilenebilir enerji projelerine aralıksız finansman sağlıyoruz. 2016 yılı haziran sonu itibarıyla finansman sağladığımız yenilenebilir enerji santrallerinin kurulu gücü 4 bin 222 MW’a ulaşırken taahhüt ettiğimiz rakam 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Enerjinin sürdürülebilir kaynaklardan sağlanması kadar etkin kullanımı da çok önemli. Enerjiyi de içine alan tüm kaynak verimliliği yatırımlarına bugüne kadar 600 milyon doların üzerinde destek verdik” bilgisini verdi.

Suat İnce, 2017’de TSKB olarak güneş enerjisi alanına daha fazla konsantre olacaklarını belirtti ve şöyle devam etti: “Güneş enerjisi açısından önemli potansiyele sahip olan ülkemizde teknolojik gelişmelerin de etkisi ile önümüzdeki dönemlerde güneş enerjisi yatırımlarının hızlanacağını ve banka olarak 2017 yılında finanse edeceğimiz projelerin sayıca artacağını öngörüyoruz.”

TSKB, 2010 yılı itibarıyla katkı sağlamaya başladığı elektrik dağıtım bölgeleri özelleştirme sürecinin devamında, bölgelerin başta kayıp-kaçak ve iletim kaybı sorunlarının çözümü için olmak üzere bu alanda gerçekleştirdiği yatırımların finansmanına destek olmaya devam edecek. Dağıtım projelerinin yanı sıra havalimanı ve liman projelerini içeren alt ve üstyapı projelerinin finansmanı da TSKB’nin gündeminde olacak.

En yenilikçi yeşil tahvil ödülü için Apple ve Starbucks'la yarıştık

Yatırımcıların itibarı yüksek ve güven veren kurumlara en olumsuz koşullar altında bile ilgi gösterdiğini kaydeden Suat İnce, mayıs ayında ihraç ettikleri yeşil tahvilin bu konuda iyi bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Başbakan'ın istifasını sunduğu haftaya denk gelmesine rağmen yeşil tahvil ihracında çok yüksek bir taleple karşılaştıklarını anlattı. Suat İnce, “Yeşil tahvil ihracımız uluslararası piyasalarda 13 katı talep gördü. Bu ihracımızda eylül ayında Euromoney ve GlobalCapital tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir ve Sorumlu Sermaye Piyasaları Konferansı kapsamında Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde Yılın Yeşil Tahvil İhracı ödülüne layık görüldük. “En Yenilikçi Yeşil Tahvil İhracı” kategorisinde ise Apple ve Starbucks ile finale kaldık” diye konuştu.

Yatırım bankacılığında şirket evlilikleri ve stratejik danışmanlığa odaklanacak

Bankanın yıllar içerisinde sadece kalkınma bankacılığıyla yetinmediğini, yatırım bankacılığı alanında da halka arzlar ve özelleştirme danışmanlıkları başta olmak üzere birçok önemli projeye imza attığını belirten İnce, bundan sonraki dönemlerde şirket evlilikleri ve stratejik danışmanlık alanlarına yoğunlaşacaklarını belirtti. Suat İnce, yatırım yapmak isteyen firmalara teknoloji seçiminde destek olmak için mühendislik ve teknik desteği de sunabilecekleri güçlü bir alt yapılarının bulunduğunu sözlerine ekledi. Yatırım bankacılığı alanında ürün yelpazesini genişleterek daha çok müşteriye dokunmayı hedefl ediklerini ifade eden İnce, “İştiraklerimiz yatırım bankacılığı süreçlerimizin doğal bir parçası durumunda. TSKB Gayrimenkul Değerleme, Türkiye’nin kendi alanında en itibarlı şirketi. Tarafsız ve bağımsız değerleme hizmetlerindeki titizliği ile bankamızın adını hakkıyla taşıyan bir iştirakimiz. ESCARUS Sürdürülebilirlik Danışmanlığı ise sahip olduğu vizyon ve birikimle yatırım bankacılığı hizmetlerimize sürdürülebilirlik boyutunu getiriyor. Bu güç birliğini bankanın bugünü ve yarını için çok değerli buluyorum” açıklamasını yaptı.

Kalkınma bankacılığı adına her türlü katkıya hazırız

Sürdürülebilir büyüme için kalkınma ve yatırım bankacılığının önemine dikkat çeken Suat İnce, TSKB’nin kuruluş dönemine dikkat çekerek şunları söyledi: “İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD’nin kıta Avrupası’na Marshall yardımı yaptığı dönemde ülkeler ekonomik kalkınmalarını desteklemek için kalkınma bankaları kuruyor. Türk özel sektörünün kalkınmasına destek misyonuyla da Türkiye’de TSKB faaliyete başlıyor. 1950’lerde bu kapsamda kurulan kalkınma bankaları arasında bugün hala faaliyette olan tek kurum ise TSKB. ” TSKB’nin kalkınma bankacılığı alanındaki başarısını kaynak sağlayıcıları, kamu otoriteleri ve müşterileriyle sürdürülebilir ilişkiler tesis etmeye ve sürekli kendini geliştirmeye bağlayan Suat İnce, 66 yıllık bankada çok büyük bir uzmanlık birikimi olduğuna işaret ederek, “Kalkınma bankacılığını ülkemizin geleceği açısından milli mesele olarak görüyoruz. 66 yıldır biriktirdiğimiz deneyimle kalkınma bankacılığının gelişimi için her türlü katkı ve işbirliğine hazırız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir