İlk euro cinsi yurt dışı tahvil ihracı gerçekleşti

5,3 milyar euro seviyesinde yatırımcı talebinin geldiği 500 milyon euro tutarında 5 yıl vadeli işlemin getirisi yüzde 3,65, kupon oranı ise yüzde 3,50 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - VakıfBank, Hazine Müsteşarlığı dışında, Türkiye'nin ilk euro cinsi yurt dışı tahvil ihracını gerçekleştirdi. 5,3 milyar euro seviyesinde yatırımcı talebinin geldiği 500 milyon euro tutarında 5 yıl vadeli işlemin getirisi yüzde 3,65, kupon oranı ise yüzde 3,50 oldu.

VakıfBank'tan yapılan açıklamaya göre, VakıfBank orta vadeli tahvil ihraç programı GMTN kapsamında, Türkiye'nin ilk euro cinsi yurt dışı tahvil ihracını yaptı. Daha önce sadece Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan ve bankacılık sektöründe ilk kez VakıfBank tarafından gerçekleştirilen işlemde, 5 yıl vadeli 500 milyon euro tutarında tahvil ihraç edildi.

Yatırımcı sayısı olarak da rekor kıran işleme, aralarında merkez bankalarının da bulunduğu 450'nin üzerinde kurumsal yatırımcı talep gösterdi. Talebin güçlü olması, ihracın başlangıç gösterge fiyatı olan yüzde 4 seviyesinden 35 baz puan aşağıda, yüzde 3,50 kupon oranı ve yüzde 3,65 nihai getiri oranıyla fiyatlanmasını sağladı.

Aydoğan: "VakıfBank öncü konumu pekişmiştir"

VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Eurobond ihracına gelen yoğun yatırımcı ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, söz konusu ihracın, VakıfBank'ın yurt dışı borç sermaye piyasalarındaki öncü konumunu pekiştirdiğini ifade etti.

Uluslararası bankacılık alanında birçok ilke imza atan VakıfBank'ın hem Türkiye'nin euro cinsi ilk yurt dışı tahvil ihracını gerçekleştirdiğini hem de rekor seviyede yatırımcı talebi aldığını anlatan Aydoğan, "İşlem maliyetinin düşürülmesini de sağlayan bu yüksek talep, Türk bankacılık sektörünün ve bankamızın uluslararası piyasalardaki itibarını, saygınlığını ve yüksek kredibilitesini bir kez daha ispatlamıştır. İşlemin yüksek başarısı nedeniyle, euro cinsi tahvil ihraç piyasasının Türk ihraçcılarına açılmış olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Aydoğan, söz konusu ihraçla kaynak yapısını zenginleştirmeye devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Kaynak yapısını çeşitlendirmek amacıyla yeni ve farklı alternatifleri değerlendirmeye devam ediyoruz. Kaynak yapımızı çeşitlendirirken, yatırımcı tabanımızı da genişletiyoruz. Orta vadeli tahvil ihraç programı GMTN kapsamında gerçekleştirmiş olduğumuz yaklaşık 1,5 milyar dolar tutarında tahsisli bono ihraçları ile özellikle VakıfBank ve Türkiye ile ilk defa tanışan Asyalı yatırımcılara ulaşmaya başladık. Söz konusu ihracımızla da euro yatırımcılarına hitap edecek bir ürün sunmuş olduk, bu sayede yatırımcı tabanımızı genişlettik."

En yüksek talep İngiltere'den

Açıklamaya göre, ihraç edilen tahvillerin yüzde 45'i İngiltere'ye, yüzde 18'i Almanya ve Avusturya'ya, yüzde 8'i İsviçre'ye, yüzde 6'sı Fransa'ya, yüzde  5'i Benelüks ülkelerine, yüzde 5'i Güney Avrupa ülkelerine, yüzde 6'sı diğer Avrupa ülkelerine, yüzde 7'si Avrupa dışı diğer ülkelere satıldı. İhraç edilen tahvillerin yüzde 68'i portföy yönetim şirketlerine, yüzde 20'si bankalara ve yüzde 12'si diğer fon yönetim şirketlerine dağıtıldığı işlem Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Erste Group, Natixis, ve UniCredit bankaları tarafından düzenlendi.   

İhale Bedelini kanuni süre içerisinde yatıran ilgililere şartnamede belirtilen diğer yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 2 aylık bir süre verilecek. Yükümlülüklerini yerine getiren talep sahibi ruhsat almaya hak kazanacak. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen talep sahibi ruhsat hakkını kaybedecek, yatırılan ihale bedeli iade edilmeyecek ve saha yeniden ihale programına alınacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir