İlk sukuk ihracına yoğun talep bekleniyor

Türkiye'nin İslami bir enstrümanla yapacağı ilk ihracında mevcut eurobondlarından daha düşük bir maliyetle borçlanma imkanı oluşabileceğini belirtiyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hazine Müsteşarlığı'nın ilk kez yapacağı ve gelecek hafta tamamlanacak dolar cinsi sukuk ihracına oldukça yüksek bir talep gelmesi bekleniyor.

Bazı bankacılar Körfez yatırımcılarının çeşitlilik konusundaki yoğun istekleri, piyasada yeni ihraçların talepten az olması ve bölgedeki nakit bolluğu nedeniyle Türkiye'nin İslami bir enstrümanla yapacağı ilk ihracında mevcut eurobondlarından daha düşük bir maliyetle borçlanma imkanı oluşabileceğini belirtiyorlar.

Geleneksel olarak Körfez yatırımcıları, kredi notları yüksek ancak politik riskleri nedeniyle kredi notunun gerektirdiğinin üzerinde faiz oranları veren bölge ülkelerine odaklanmayı tercih ediyor.

Polonya bu hafta 2 milyar dolarlık 10 yıl vadeli bir eurobond ihraç ederken bu ihraca Ortadoğu kaynaklı yatırımcılar az ilgi göstererek sadece yüzde 4 oranında katılım sağladı.

Türkiye'nin benzer ihracının ise çok daha yüksek bir ilgi çekmesi bekleniyor. Bunların ana sebeplerinden biri ihracın eurobond değil bir sukuk ihracı olması. Körfez bölgesinde bu yılki yeni ihraçların tutarından tatmin olmayan nakit zengini bir yatırımcı kitlesi olduğu biliniyor.

[PAGE]

 

Ernst&Young küresel mevcut sukuk talebinin 300 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ederken, bu yılki ihraçlar 100 milyar dolara henüz ulaşmadı.

Körfez yatırımcıları giderek hem tutar hem de tecrübe olarak gelişiyor ve bu yatırımcılar arasında belli bir getiri kaybına katlanarak dahi olsa sabit getirili menkul kıymetlerdeki yatırımlarını farklı bölgelerdeki yatırımlarla çeşitlendirmek konusundaki isteklilik ise giderek artıyor.

Commerzbank'ın Londra ofisinden sabit getirili menkul kıymetler analisti Apostolos Bantis, "Körfez yatırımcıları son dönemde Türk bankalarının yaptığı ihraçlara (Kuveyt Türk sukuk) oldukça yüksek ilgi gösterdiler; bu iştah Hazine'nin ihracında da devam edecektir" dedi.

Bazı bankacılar Türkiye'nin yeni bir ihraçta avantajının İslami borçlanma piyasalarındaki arz talep dengesizliğinin talep tarafında ağır basması olduğunu düşünüyor. Yüksek talebin, piyasaya ilk giren bir yatırımcıdan talep edilecek ek getiriyi ortadan kaldıracağı düşünülüyor.

Rasmala Invesment Bank'ta sabit getirili fon ve portföylerin yöneticisi DougBitcon, "Sukuk piyasasında arz/talep dengesizliği söz konusu. Bu yüzden Türkiye'nin yapacağı yeni ihraç bir çok Körfez yatırımcısının radarında olacaktır" dedi.

Hazine Müsteşarlığı gelecek hafta tamamlanması beklenen dolar cinsi sukuk ihracı için Citigroup, HSBC ve Kuwait Finance House iştiraki olanLiquidity House'a yetki vermişti.

Körfez bölgesinden bir analist "Bence Türkiye'nin sukuk ihracındaki getiri eurobond tarafındaki getiriden az olacak" dedi.

Bu hesaplamaya göre Türkiye'nin yeni ihracı Körfez ihraçlarına göre oldukça düşük bir getiriyle çıkabilir ya da bir başka deyişle Hazine sukuk ihracı ile eurobond piyasasından bile ucuza borçlanma gerçekleştirebilir.

Kredi notu Türkiye'nin üç kademe üzerinde BBB- olan Bahreyn'in, 7 yıl vadeli 750 milyon dolarlık ihracında getiri yüzde 4 civarında seyrediyor. Oysaki Türkiye'nin 5.5yıl vadeli sukuk ihracında ise getirinin yüzde 2.7 civarında oluşması bekleniyor. Ancak bankacılar ülkenin ilk ihracı olması nedeniyle getiriyi tam olarak öngöremiyorlar.

[PAGE]

 

İlk ihraç olduğu için Türkiye de bir miktar prim ödeyebilir

Bazı bankacılar Türkiye'nin ilk ihraca prim ödemeden ve kendi eurobond piyasasından daha düşük bir faiz oranı ile borçlanabileceği görüşlere katılmıyor ve ilk ihraç olması Türkiye'nin de bir miktar prim ödemek durumunda kalabileceğini ve bunun yatırımcı tabanını geniş tutmak açısından da önemli olduğunu düşünüyor.

Londra'dan bir bankacı, "Piyasada küresel sukuk talebinin arzının üzerinde olduğu biliniyor. İlgilenen kitlede özellikle de devlet fonlarında likidite çok yüksek. Bir de piyasa çeşitliliğe aç bir piyasa var. Türkiye bunlara katılacak yeni bir ülke olacak zamanlama da çok iyi. Talep prim ödenip ödenmeyeceğini belirleyecek" dedi.

Sukuk ihracında vade 5.5 yıl olarak belirlenirken miktarın ve getirinin, pazar günü yapılacak son yatırımcı toplantısı ile birlikte şekillenmesi bekleniyor. Tutarın ise talebe ve yatırımcı ilgisine bağlı olarak 1 milyar dolara kadar çıkabileceği borçlanmanın muhtemelen 1 milyar dolar olması bekleniyor.
Türkiye, 1980'li yıllardan beri ilgili borçlanmalar için çalışmalarda bulunmuş ancak daha önce hiç ihraç aşamasına gelmemişti.

Öte yandan dolar cinsi ihracın hemen ardından Hazine Eylül ayı bitmeden TL cinsi bir sukuk ihracına çıkmaya hazırlanıyor. İhraca Türkiye'deki dört katılım bankasının da ilgi göstermesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir