İMKB, İstinye'ye IT yatırımı yapacak

İstinye'de kalmaya karar veren İMKB, mevcut binaya yeni yatırım yapma kararı aldı. 20-25 milyon doları bulacak IT yatırımı sonrasında emir iletim hızı 3-4 kat artacak. İMKB Başkanı İbrahim Turhan, "Gerekli ruhsatlar alındıktan sonra yatırımlara 2013 yılın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
 
İSTANBUL - İMKB, İstinye'deki binasına ciddi bir IT yatırımına hazırlanıyor. Önceki senelerde deprem güçlendirme kararı alınan İstinye binasının içerisindeki A Blok binasının tamamen yıkılmasına ve binaya ofislerin yanısıra bir data merkezi kurulmasına karar verildi. Ayrıca, Borsa binasının içerisinde bulunan fuaye alanının altındaki takas saklama odası, kısa vadeli ihtiyaçların karşılanması için data veri merkezine dönüştürülecek. 20-25 milyon dolarlık tüm bu yatırımlar 2 sene içerisinde tamamlanacak. Yatırımların bitmesi sonrasında kolokasyon hizmetinin verilmesiyle emir iletim hızı 3-4 kat artacak. İMKB Başkanı İbrahim Turhan, "Gerekli ruhsatlar alındıktan sonra yatırımlara 2013 yılında başlayacağız. 20-25 milyon dolarlık bir ciddi IT yatırımı yapacağız. Data center ve kolokasyon (Co-Location-Server Barındırma Hizmeti)  merkezi kuracağız" diye konuştu. 
 
İki kademeli data merkezi yapılacak
İMKB, İstinye'deki binasına yapacağı IT yatırımı sonrasında aracı kurumların emir iletim hızı ciddi şekilde artacak. Söz konusu projeler hakkında DÜNYA'ya bilgi veren İMKB Başkan Yardımcısı Ali Çöplü ise, iki farklı proje olacağını belirterek, "A Blok binası hakkında deprem güçlendirme kararı alınmış. Fakat İMKB binasının Finans Merkezine taşınmayacağı kesinleşince İstinye'ye yatırım kararı alındı. Böylece A Blok ve Takasbank'ın kıymetli evraklarını tuttuğumuz kasa odasının data merkezi haline dönüştürülmesine karar verildi. İki kademeli data merkezi yapacağız. 600 metrekare olan takas saklama odasının yatırımını 2013 yılı sonuna doğru bitirmeyi planlıyoruz. A bloğun renevasyonu ise 2 senelik bir proje" diye konuştu. 
 
Emir iletim hızı 3-4 kat artacak
 
Bu veri merkezinde Kolokasyon hizmeti vermeyi planladıklarını ifade eden Çöplü, konuya yönelik şunları söyledi: "Emirlerin çok hızlı gelmesi için binada makinaların yanına aracı kurumlara da yer verilecek. Böylece dışarıdan gelecek emirler en hızlı bir şekilde iletilecek. Seans salonu kalacak. Sadece aracı kurumların emir üretim makinaları buraya gelecek. Şuanda bir emrin aracı kurumun bilgisayarından bize gelmesi 170-180 milisaniyeyi buluyor. Bu, saniyede 3-4 emir demek oluyor. Data merkezi kurulması sonrasında ise bir emrin hızı 3-4 kat artacak 60-70 mili saniyede gelecek. A bloğun altında yapılacak data merkezi 1500 metrekareye kadar çıkabilecek. Ama hepsini bir anda aktivite etmeyeceğiz. Çünkü bunun için çok büyük elektrik yatırımı lazım. Burayı ihtiyaç oldukça büyüteceğiz." 
 
Endeks opsiyonları 2013 başında devrede
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, endeksler üzerindeki opsiyon sözleşmelerini 2013 yılı başında devreye alacaklarını belirtti. İMKB Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) gong töreninde konuşan Turhan, daha önce 2013 olmadan bu piyasayı açacaklarını söylediğini ama kimsenin inanmadığını kaydetti. Vadeli işlemlerin ve opsiyonların hayata geçirilmesi için yapılan planlamanın 2005 yılı Eylül ayı olduğunu anımsatan Turhan, bu konuda biraz geç kalındığını söyledi. Turhan, "Herkesin bu ritme alışması lazım. Bundan sonra böyle olacak. Yapabileceğimiz şeyin sözünü vereceğiz. Söz verdiğimiz şeyi de yapacağız" dedi.
 
 
Emir miktarı 5 bine çıkacak
 
[PAGE]
 
Emir miktarı 5 bine çıkacak
 
Bunların mütevazi adımlar olduğunu ve önlerinde daha büyük hedefler bulunduğunu vurgulayan Turhan, kısa bir süre içinde endeksler üzerindeki opsiyon sözleşmelerini 2013 yılı başında devreye alacaklarını ifade etti.
Mart gelmeden endeksler üzerindeki opsiyonları devreye almış olacaklarını vurgulayan Turhan, sözlerine şöyle devam etti: "Arkasından başka yeniliklerimiz de olacak ama onlar için biraz daha teknoloji yatırımı yapmamız lazım. Şu anda saniyede işleyebildiğimiz emir miktarı 2 bin 500. Bunu inşallah birinci çeyrekte 5 bine çıkarıyoruz. Yani borsanın işleme kapasitesini yüzde 100 artıracağız. Emir girme kapasitesini de 2 katına çıkarttık. Oradaki ücretleri de düşürdük, makul seviyelere getirdik. Bundan sonra piyasanın etkin bir şekilde işleyebilmesi için, sermaye piyasasından beklenen ne varsa adım adım sizlerin hizmetine sunmaya başlayacağız. Ama biz bunları yaparken sizler için uygun zemini ve şartları oluşturuyoruz. Bu piyasa sizlersiniz. Bu piyasa sizlerle var. Bu arada ilk gün yaklaşık 2,5 milyon lira vadeli işlem sözleşmesi tek pay senedi üzerinden, 447 bin lira da yani yaklaşık olarak 500 bin lira da opsiyon olmak üzere 3 milyon işlem gerçekleşti."
 
15 aracı kurum işlem yapıyor
 
İMKB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yılmaz ise, piyasa açıldığından bu yana 15 aracı kurumun işlem yaptığını söyledi. İlk gün işlem hacminin 3 milyon lira olarak gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, bunun 2,5 milyon lirasının vadeli işlemde, 500 bin lirasının da opsiyon sözleşmelerinde gerçekleştiğini anımsattı. İşlemlerin düzenli bir şekilde gerçekletiğini aktaran Yılmaz, bu dönemde yabancı yatırımcılar tatilde olduğu için esas işlem hacminin Ocak'tan sonra olmasını beklediklerini dile getirdi. Ocak'tan sonra işlem hacminde çok ciddi bir artış beklediklerini vurgulayan Yılmaz, piyasanın spotu yakalamasının bir kaç yılı alacağını da sözlerine ekledi.