İMKB, yatırımcıyı 5 aşamalı planla korumaya hazırlanıyor

İMKB, bugünden itibaren açık, düzenli ve dürüst olduğunu düşünmediği emirlerle 'yatırımcı bazında tedbir düzenlemesi' ile savaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, yatırımcıyı 5 aşamalı bir planla korumaya hazırlanıyor. İMKB'nin 5 aşamalı planı bugünden itibaren uygulamaya geçecek. Borsacılar, bu planın ilk aşamada hacme olumsuz bir etkisi olabileceğini düşürken 'yatırımcı' kapsamının şirket patronlarından aracı kurumların tepe yöneticilerine kadar çok geniş bir grubu kapsaması gerektiğine inanıyor.
İMKB tarafından yayınlanan genelgede 3 Eylül 2012 tarihinden itibaren borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesine aykırı nitelikteki emirlerin ve işlemlerin açık bir şekilde tanımlanması, gözetim veya denetim faaliyetleri sırasında bu nitelikte emir verdiği veya işlem yaptığı tespit edilen yatırımcılara İMKB tarafından uygulanacak tedbirlere ilişkin ilke ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan düzenlemenin yürürlüğe gireceği belirtilerek "Bu düzenlemeyle birlikte İMKB Hisse Senetleri Piyasası ve Gelişen İşletmeler Piyasası'nda nitelikleri düzenleme çerçevesinde belirlenmiş mahiyette emir ileten ve işlem gerçekleştiren gerçek ve tüzel yatırımcılara beş aşamalı tedbir süreci uygulanacaktır" denildi. Genelgede borsa yatırım fonları ve varantlar hariç İMKB Hisse Senetleri Piyasası'nda ve Gelişen İşletmeler Piyasası'nda kendinden kendine gerçekleştirilen işlemler ile parçalanmış aktif emirlerle gerçekleştirilen işlemlerin hangi koşullarda piyasanın açık, düzenli ve dürüst bir şekilde çalışmasına engel teşkil ettiğinin açıkça belirlendiği kaydedilerek bu mahiyette emir ileten ve işlem gerçekleştiren gerçek ve tüzel yatırımcılara sırasıyla 5 aşamalı tedbir sürecinin uygulanacağı kaydedildi.

Dürüst olmayan yatırımcıya boykot

İMKB, bu 5 aşamayı, yatırımcının bilgilendirilmesi, yatırımcının kimlik ve ünvan bilgilerinin ilan edilmesi, yatırımcıya brüt takas uygulamasının getirilmesi, yatırımcıya önceden depo şartı uygulanması ve yatırımcı emirlerinin geçici süreyle kabul edilmemesi (boykot) olarak sıraladı.
İMKB Başkanı İbrahim Turhan imzasıyla yayımlanan genelgede "Yatırımcı bazında tedbir düzenlemesinin İMKB bünyesindeki piyasaların açık, düzenli ve dürüst çalışmasının sağlanması yönündeki etkinliğin artırılmasında, piyasa bozucu fiillerle etkili bir şekilde mücadele edilmesinde, yatırımcıların sermaye piyasalarına duydukları güvenin güçlendirilmesinde, dolayısıyla da sermaye piyasalarının gelişimde ve İstanbul Finans Merkezi vizyonunun gerçekleştirilmesinde önemli bir işlevi yerine getireceği değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Aracı kurumlar müşterilerini bilgilendiriyor

Genelge sonrasında aracı kurumların müşterilerini 5 aşamalı tedbirler konusunda uyarması da istenirken kurumların yatırımcılara mail ve sözlü olarak bu bilgileri yolladığı ve bazı kurumların genelgeyi internet sitelerinde yayımlamaya başladığı belirtildi.
Borsacılar, İMKB tarafından yayımlanan genelgenin bazı maddelerinin hali hazırda uygulandığını boykot gibi maddelerin ise oldukça iddialı olduğunu belirterek 'yatırımcı' tanımının şirket patronundan yöneticiye aracı kuruma kadar kapsamının çok geniş tutulması gerekliliği üzerinde durdular. Bu tedbirlerin özellikle sığ tahtalarda daha büyük dikkatle izlenmesi gerektiğini söyleyen bir borsacı bazı hisselerde tüm makro ekonomik verileri, beklentileri silecek iniş-çıkışlar yaşandığını hatırlatarak "Eğer bu tedbirler çok sıkı bir şekilde uygulanır ve ilan edilirse tabii ki işlem hacmine de negatif etkisi olur" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir